Kod Dubrovnika noćas spašena britanska jedrilica od nasukanja, u Vinišću sudar dva plovila

Photo luckaKapetanija_IK.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganje i spašavnja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je noćas u 2.00 sata zaprimila dojavu Lučke kapetanije Dubrovnik o jedrilici koja pluta bez pogona južno od Dubrovnika, stoga je prema mjestu dojave upućen brod dubrovačke Kapetanije.

Dolaskom na dojavljenu poziciju oko 40 nautičkih milja južno od Dubrovnika djelatnici dubrovačke Kapetanije ustanovili su da jedrilica naziva „Belouga“, britanske zastave, dužine 14,68 metara, sa jednim britanskim skipperom i četiri putnika, ruski državljani, nije u mogućnosti dalje samostalno ploviti zbog kvara upravljačkoga sustava.

Nitko na jedrilici nije bio ozlijeđen niti je ustanovljeno onečišćenje mora.

Uvidom u brodsku dokumentaciju djelatnici Kapetanije ustanovili su da britanska jedrilica posjeduje sve potrebne isprave i da je isplovila iz Crne Gore prema Republici Italiji, te je tijekom plovidbe na navedenoj poziciji došlo do kvara na kormilu, a kako je vjetar jugoistočnoga smjera bio u jačanju odlučeno je jedrilicu uzeti u tegalj do remontne pozicije u luku Gruž, kamo su pristali danas u 13.55 sati.

Budući da su posada i plovilo spašeni Dubrovačka Kapetanija odlučila je u dogovoru sa Središnjicom ovu akciju spašavanja upisati kao komercijalni tegalj te će se trošak naplatiti od vlasnika jedrilice.

Središnjica je jučer u 10.00 sati zaprimila dojavu Lučke kapetanije Split o sudaru dva plovila kod Trogira, sa jednom ozlijeđenom osobom, o čemu je obaviještena nadležna trogirska Ispostava čiji su djelatnici odmah isplovili u intervenciju.

Dolaskom na poziciju nesreće u uvalu Vinišće djelatnici Ispostave utvrdili su da je jučer u 8.00 sati ujutro jedrilica naziva „Tmara“ luke upisa Zadar, u vlasništvu hrvatske čarter tvrtke, kojom je upravljao mađarski skipper B.S. (rođen 1968. godine) sa sedam putnika također mađarskih državljana, prilikom manevra isplovljavanja sa sidra udario u privatnu brodicu naziva „Kimblu“, luke upisa Biograd na moru sa tri člana posade, hrvatski državljani, od kojih je jedna, A.B. (rođena 1984. godine) uslijed sudara ozlijeđena u predjelu leđa, te je plovilom Pomorske policije prevezena u trogirski Dom zdravlja, odnosno dalje u KBC Split gdje su joj pregledom konstatirane srećom tek lakše tjelesne ozljede, bez potrebe za hospitalizacijom.

Djelatnici trogirske Ispostave istragom su utvrdili neodgovornost i nekorektno ponašanje mađarskog skippera koji nakon udara u privatnu hrvatsku brodicu nije ponudio pomoć ozlijeđenoj, nego je napustio mjesto nesreće, te je naknadno pronađen i od strane djelatnika Lučke ispostave Trogir kažnjen prekršajnim nalogom u iznosu od 3 100,00 kuna.