Potpisan Ugovor o sufinanciranju projekta Lučke uprave Senj

Photo nsl zmZA-LKSENJ 29-4_15.JPG
Zamjenik ministra Zdenko Antešić danas je sjedištu Lučke kapetanije u Senju potpisao  Ugovor o sufinanciranju projekta  „Izgradnja nove rampe s bočnim  gatom u luci Stinica“ sa ravnateljem Lučke uprave Senj Predragom Dešićem.

Prigodom potpisivanja Ugovora zamjenik ministra Zdenko Antešić je istaknuo: „ Riječ je o važnoj investiciji kojom bi se luka Stinica  trebala u potpunosti dovršiti na način da bude sigurna za uplovljavanje trajekata i ostalih brodova u svim vremenskim uvjetima, a zbog čega bi spomenuta luka trebala postati glavna luka za prilaz otoku Rabu. Ovaj projekt svakako će doprinijeti što boljem povezivanju kopna s otocima, kao i unaprijeđenju kvalitete života lokalne zajednice.“

Cilj projekta je povećanje sigurnosti pristajanja RO-RO brodova za vrijeme loših vremenskih uvjeta u određenom periodu godine, posebice jakih udara vjetra, a izgradnjom navedene rampe omogućiti će se pristajanje trajekata u svim vremenskim uvjetima.

Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 12 milijuna kuna (s PDV-om), od čega Ministarstvo sufinancira  tri milijuna kuna.

U Državnom proračunu RH za 2015. i projekcijama za 2016. i 2017. godinu za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture planirano je 23 milijuna kuna.

Na javni poziv Ministarstva pristiglo je 27 projektnih prijedloga koja su kandidirana od strane 16 županijskih lučkih uprava, a ukupne vrijednosti 75,5 milijuna kuna.

Ukupno  12 projekata je kroz bodovanja prošlo postupak odabira, a ključni kriteriji su unapređenje kvalitete javnog pomorskog prijevoza u pogledu povezivanja otoka s kopnom i otoka međusobno, stvaranje boljih uvjeta za život na otocima te stvaranje uvjeta i poticanje gospodarskog razvoja otoka i otklanjanje nedostatka na postojećoj infrastrukturi.