Ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao novoizgrađeni dio luke javnog prometa Červar Porat kod Poreča

Photo luka_porat_NSL.JPG
Ministar Siniša Hajdaš Dončić u društvu ravnatelja Lučke uprave Poreč Željka Čoraka, te predstavnika grada Poreča i Istarske županije obišao je danas novoizgrađeni dio luke javnog prometa Červar Porat kod Poreča, a riječ je o operativnoj obali i zaštitnom saniranom lukobranu sa školjerom, te novoizgrađenim molovima za prihvat 109 plovila komunalnih i nautičkih vezova, te putničkih i ribarskih brodova.

Ravnatelj Lučke uprave Poreč Željko Čorak, nakon obilaska, obratio se prisutnima, te rekao: „Svrha projekta je izgradnja i rekonstrukcija lukobrana radi zaštite luke kao i izgradnja nove operativne obale unutar luke javnog prometa koja do sada nije postojala, omogućavanje otvaranja županijske pomorske linije između gradova i općina, izgradnja i rekonstrukcija komunalnog dijela luke za privez većeg broja  plovila, kao i potrebe veće površine operativnog platoa za pristajanje ribarskih brodova i turističkih brodova. S tom svrhom, s vanjske strane lukobrana izvedeno je 30 metara operativne obale za privez plovila u tranzitu, a s unutrašnje strane operativna obala je dugačka 44 metra. Unutar novo formiranog zaštićenog akvatorija izgrađen je mol 1. u dužini od 60 m i mol 2. u dužini od 50 metara, a na koje se može vezati 107 plovila korisnika komunalnog veza kao i nautičkog veza.“

Do sada je u investiciju završene I i II faze utrošeno 4,5 milijuna kuna, financiranih od strane vlastitih sredstava Lučke uprave Poreč (2,95 milijuna kuna), s milijun kuna investiciju je sufinanciralo Ministarstvo pomorstva, a s 550 tisuća kuna sudjelovala Istarska županija.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić izrazio je zadovoljstvo viđenim, te istaknuo: „Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture podupire investicije poput ove, koje su od  lokalnog interesa, i velikog značaja za  lokalno stanovništvo, a samim tim i za hrvatsku ekonomiju i gospodarstvo. Dosada, Ministarstvo je sufinanciralo ovaj projekt sa investicijom od milijun kuna, a otvoreni smo i za sufinanciranje treće faze projekta.“

U svom obraćanju prisutnima župan Istarske županije Valter Flego zahvalio se  ministru Siniši Hajdaš Dončiću na  prepoznavanju ovog i sličnih projekata, koji su od iznimne važnosti za lokalnu sredinu, i stanovništvo, te izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnje uspješne suradnje.