Ministar Hajdaš Dončić susreo se s ministrom pomorstva i ribarstva Indonezije Sharif C. Sutardjom

Photo 2 Ministar SHD-JAKT 26-8_13.jpg
Prvog dana svog službenog posjeta Indoneziji, ministar Siniša Hajdaš Dončić susreo se s ministrom pomorstva i ribarstva Republike Indonezije Sharif C. Sutardjom, a dominantna tema sastanka bila je mogućnost suradnje dvaju ministarstava na području gospodarskog razvoja, posebice otočnih zajednica.

Indonezijsko Ministarstvo pomorstva i ribarstva u svojoj nadležnosti najvećim dijelom ima politiku ribarstva i razvoja otoka, te se razgovaralo se o mogućoj suradnji dvaju ministarstava te njihovih država u smjeru poboljšanja razvoja gospodarstva i života na otocima.

Ministar Sutjardo je predstavio koncept indonezijske politike pod nazivom Minawisata koja uključuje održiv i integriran razvoj ribarstva i turizma na malim otocima korištenjem prirodnih resursa i okoliša. Ministar je istaknuo kako je koncept tek u izradi i kako bi im u tom dijelu bila od koristi pomoć hrvatskih stručnjaka i tvrtki na području provedbe buduće strategije. Sam koncept uključuje tri projekta na indonežanskim otocima, a kao moguća područja suradnje s Hrvatskom vide gradnju malih ribarskih brodova, razvoj koncepata turističke ponude u malim otočnim zajednicama i znanje na području izobrazbe u brodogradnji.

Razgovaralo se i o hrvatskom projektu desalinizacije morske vode, o kojem se već i ranije razgovaralo s hrvatskim predstavnicima u Ministarstvu ribarstva i pomorstva. Hrvatska tvrtka Crosalwat Solar System iz Erduta je, naime, početkom ove godine bila u kontaktima s indonezijskim Ministarstvom kojom prilikom su prezentirali svoju tehnologiju desalinizacije morske vode za čime su pobudili interes  Indonežana.

Ministar Hajdaš Dončić istaknuo je kako će kroz daljnje kontakte preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Jakarti te Mješovite indonezijsko-hrvatske komisije za gospodarsku suradnju nastaviti raditi na realizaciji ovih projekata. Predstavnici Ministarstva ribarstva i pomorstva izrazili su želju za posjetom Hrvatskoj i sklapanju direktnih kontakata s predstavnicima malih brodara, brodogradilišta i hrvatskih tvrtki.