Ozlijeđeni kupač helikopterski evakuiran sa Šćedra, kod Hvara trajala potraga za dvoje na malom gumenjaku, i dalje se traga za nestalim nautičarem u splitskom akvatoriju

Photo 3 w vjezba_jadran 5_12.jpg
Treći dan u punom intenzitetu traje koordinirana potraga za nestalim nautičarem u splitskom akvatoriju, u kojemu je jučer obavljen hitan medicinski prijevoz teško ozlijeđenog kupača te poduzeta pomorska i zračna potraga za dvojcem u malom gumenjaku na vesla, kao i o drugim pomorskim nezgodama na moru u posljednja 24 sata koje su se dogodile u više područja nadzora sigurnosti plovidbe, o čemu obavještavamo kronološki.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 13. kolovoza u 11.20 sati zaprimili su obavijest o teško ozlijeđenom kupaču u uvali Borovna, na otolčiću Šćedru jugozapadno od Hvara, o čemu su obavijestili Lučku kapetaniju Split i nadležnu Lučku ispostavu Hvar, čiji djelatnici su isplovili prema mjestu nesreće. Ozljede noge nesretnom kupaču privremeno je sanirala austrijska liječnica na godišnjem odmoru, no zbog obilnog krvarenja od MRCC Rijeka zatražila je hitan medicinski prijevoz, slijedom čega je MRCC Rijeka u dogovoru sa Obalnom stražom RH angažirala helikopter, kojim je ozlijeđeni kupač u 13.27 sati prevezen u splitski KBC Firule, gdje je medicinski obrađen te je izvan životne opasanosti. Očevidom na poziciji nesreće službenici LI Hvar utvrdili su da se nesreća dogodila nešto iza 11.00 sati kada se kupač plivajući uvalom Borovna, iz za sada neutvrđenog razloga, našao na putu plovidbe putničkog katamarana „Lagosta“ čija ga je pogonska elisa zahvatila u predjelu nogu. Očevidom koji je još u tijeku izuzete su izjave očevidaca događaja te je obavljen nadzor posade katamarana kao i ispravnosti plovila, u cilju utvrđivanja uzroka ove pomorske nesreće.

U 12.50 sati MRCC Rijeka u dogovoru sa Jadrolinijom organizirala je tegalj jet – skia sa dvoje neozlijeđenih državljana Republike Poljske, čije plovilo je ostalo bez pogona 500 metara od luke Žigljen, na otoku Pagu. Trajekt „Supetar“ uzeo ih je u tegalj do trajektne luke.

Dojavu o nestanku brata i sestre (rođeni 1995. godine) na malom gumenjaju na vesla, službenici MRCC Rijeka zaprimili su jučer u 14.06 sati od članova obitelji, o čemu su obavijestili Lučku kapetaniju Split i nadležnu LI Hvar, čiji službenici su odmah isplovili u potražnu akciju. O nestanku dvojca obaviještena je i Pomorska policija Split, a obzirom na nepovoljne vremenske prilike na moru, MRCC Rijeka je u dogovoru sa Obalnom stražom RH angažirala i helikopter kojim se obavljala potraga za nestalima. Srećom, nedugo nakon pokrenute potražno - spasilačke akcije službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu Pomorske policije Split o pronalasku neozlijeđenih brata i sestre na gumenjaku nedaleko mjesta Zavala, otok Hvar, slijedom čega je MRCC Rijeka okončala potražnu akciju.

Službenici MRCC Rijeka do kraja jučerašnjeg dana, tijekom noći i današnjeg jutra zaprimili su dojave o pomorskim nezgodama manjeg intenziteta, zbog kojih nije bilo potrebno pokretanje potražno – spasilačkih akcija.