Održana regata falkuša i na Palagruži podignuta zastava EU

Photo nsl zmjZA-PLGR 23-6_13.jpg
Od Komiže do Palagruže ove je subote plovilo osam brodova u tradicionalnoj regati ribarskih brodova, u kojoj je na„Kraljici mora“ sudjelovao i Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

Otvaranju tradicionalne regate, koja se održala u okviru festivala „Rota palagruzonu“, uz zamjenika ministra, prisustvovali su ministar uprave Arsen Bauk i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

U zajednički start dviju regata, regate Komiža-Palagruža za veće brodove i regate za manje brodove na ruti Komiža-uvala Porat na Biševu u 9 sati krenulo je osam brodova i jedrilice, a među njima i „Andrija Mohorovičić“ Hrvatske ratne mornarice te tri manja broda izvan kategorije. Na palagrušku obalu prva je, oko 16 sati,  uplovila falkuša „Mikula“, odmah iza nje „Comesa Lisboa“ te treći murterski leut „Jaruh“.

U okviru Festivala mora, a povodom ulaska Hrvatske u EU, na svjetoniku Palgruža zamjenik ministra Zdenko Antešić, u društvu ministra uprave Arsena Bauka, gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević i lanternista Voja Šaina, podignuo je zastavu EU.  Nakon svečanosti podizanja zastave u  Kulturnom centru “Ivan Vitić“ održana je međunarodna znanstvena konferencija s temom “Maritimna baština i održivi razvoj“.

Festival mora - “Rota palagruzona 2013.”na kojem će se održati i višednevne radionice za mladež (uzlovi, opremanje i jedrenje gajetom), škola komiškog jezika i rokela u organizaciji Udruge “Palagruza” održava se do 24. lipnja 2013.

“Rota palagruzona” tradicionalna je regata falkuša od Komiže do Palagruže, koja je trajala stoljećima, sve dok pojava brodskog motora nije komišku falkušu poslala u povijest i aprepustila je zaboravu. Bila je to jedinstvena regata na Mediteranu i u Europi koja se održavala početkom svakog ribolovnog mraka od svibnja do kraja rujna – u sezoni lova na plavu ribu.

Bio je to industrijski pogon bez premca na Mediteranu koji je proizvodio do 25.000 barila posoljene ribe za izvoz u Veneciju i zemlje Levanta.".

















FOTOGALERIJA KOMIŽA

FOTOGALERIJA PALAGRUŽA