Malteška jahta nasukala se kod Hvara, nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora

Photo nsl NASUKANJE HVAR LIHV-LKST 25-6_14.jpg
Danas ujutro, u 4.50 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je obavijest od Lučke ispostave Hvar o nasukanju veće motorne jahte kod otoka Hvara, kojoj su u pomoć upućena plovila tvrtke za komercijalna odsukavanja „Emergency sea“ sa roniocima za podvodni izvid oštećenja trupa.

Dolaskom na poziciju nasukanja djelatnici hvarske Ispostave ustanovili su da je motorna jahta naziva „Ras“, dužine 24,46 metara, pogonjena sa dva motora ukupne snage 1104 kw, krmenim dijelom nasjela na ispodpovršinske hridi rta Pelegrin pri čemu su oštećena pogonska elisa, kormilo i dio trupa, srećom bez proboja, tako da nije došlo do onečišćenja mora i morskog okoliša.

Na malteškoj jahti plovilo je ukupno šest osoba, od toga četiri člana posade, zapovjednik J.Č. (rođen 1967. godine) slovenski državljanin, D.P. (rođen 1968. godine) hrvatski državljanin, A.C. (rođen 1953. godine) talijanski državljanin i U.S. (rođena 1961. godine) austrijska državljanka, te dvoje putnika R.W. (rođen 1949. godine) švicarski državljanin i N.Z. (rođena 1939. godine) talijanska državljanka, od kojih nitko nije ozlijeđen niti su zatražili liječnički pregled.

Budući da je plovilo većih dimenzija do dovršetka ronilačkog izvida oštećenja u pripravnosti je bio i remorker tvrtke „Brodospas“, koji ipak nije pozvan u asisteciju budući je ekipa za odsukavanje dolaskom plime i uz pomoć vlastitih plovila uspjela odsukati motornu jahtu od hvarskih hridi, odakle je odtegljena u hvarsku uvalu Duga  odakle će, čim vremenske prilike budu povoljne biti odtegljena u trogirsko brodogradilište, gdje će djelatnici Lučke kapetanije Split obaviti očevid o uzrocima nasukanja ove jahte.