Pomoćnik ministra Goran Šarin na Radionici Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za Regionalnu asocijaciju VI (Europa) za implementaciju sustava WIGOS

Photo nsl MPPI-WMO 6-9_16.jpg
U suorganizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) u Splitu je od  5. do 7. rujna održana Radionica Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za Regionalnu asocijaciju VI (Europa) za implementaciju novog Svjetskog integriranog motriteljskog sustava – WIGOS.

Radionicu je u ime ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića otvorio kap. Goran Šarin, pomoćnik ministra, a na njoj je sudjelovao i stručni tim Uprave sigurnosti plovidbe resornoga Ministarstva, koji je predvodio načelnik nadležnoga Sektora, Lukša Čičovački.

Pored država jadranskog bazena, na radionici su sudjelovali i predstavnici Grčke, Španjolske te Turske, dok su istu vodili vrhunski eksperti iz svjetskih i europskih organizacija i asocijacija (WMO, JCOMM, EUMETNET, EuroGOOS, EMODnet,SeeDataNet).

Podsjetimo, cilj održavanja radionice jest zadovoljavanje potrebnih uvjeta za objedinjavanje i kontrolu kvalitete pomorskih meteoroloških i oceanografskih motrenja, posebno na području Jadrana, a sve kako bi se unaprijedila sigurnost plovidbe te zaštita mora od onečišćenja. Navedeno predstavlja preduvjet za razvoj gospodarskih aktivnosti na moru i u priobalju.

Implementacijom sustava WIGOS u Hrvatskoj će se objediniti pomorska meteorološka i oceanografska motrenja i druge pomorske meteorološke i oceanografske informacije DHMZ-a, IZOR-a, Hrvatskog hidrografskog instituta, Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Plovputa, Instituta Ruđer Bošković te Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Potpisivanjem sporazuma o suradnji između spomenutih partnera, pod okriljem Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, ostvariti će se optimizacija motriteljske infrastrukture i proizvodnje podataka te povećati njihova učinkovitost i isplativost.

Istodobno, korisnicima će se omogućiti jednostavniji pristup objedinjenim pomorskim meteorološkim i oceanografskim podacima velike pouzdanosti, a što je, istaknimo, osobito važno za donositelje odluka na svim razinama.