Sa putničkog broda evakuirana putnicia u infrarktnom stanju u pulsku bolnicu / u istarskom akvatoriju u tijeku potraga za nestalim plivačem / kod Makarske i Poreča poduzete potražno – spasilačke akcije prema osobama na pedalinama

Photo Dance LK DU_12.jpg
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture temeljem zaprimljenih izvještaja o poduzetim spasilačkim akcijama na moru u koordinaciji Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) priopćava o događajima 16. na 17 srpnja na više područja nadzora sigurnosti plovidbe.
 
Sinoć, 16. srpnja u 21.15 službenici MRCC Rijeka zaprimili su zahtjev za medicinskom evakuacijom putnice u infarktnom stanju sa putničkog broda „Thomson Spirit“, malteške zastave, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Pula koji su odmah isplvili u MEDICO akciju. U trenuktu dojave putnički brod se nalazio na 6 milja jugozapadno od Rovinja (Pula via Venecija) te mu je iz MRCC Rijeka naređena promjena rute u Fažanski kanal, gdje je organiziran prekrcaj pacijentice R.W. (rođena 1947. godine), britanska državljanka, na spasilačku brodicu LK Pula. Britanska pacijentica pevezena je u fažansku luku u 22.40 sati, odakle su je u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula.

Na pulskom području nadzora sigurnosti plovidbe pokrenuta je potražno – spasilačka akcija prema nestaloj osobi u moru. Akcija je pokrenuta noćas, 17. srpnja u 01.00 sat kada je zaprimljena telefonska dojava o nestanku osobe, M.B. (rođen 1960.) hrvatski državljan. Prema prikupljenim podatcima, nestali je zadnji put viđen jučer, 16. srpnja u 18.30 sati dok je plivao iz Zambratije, kod Umaga prema Savudriji i od kada mu se gubi svaki trag. Obzirom na vrijeme nestanka, MRCC Rijeka je pokrenula koordiniranu potragu sa Lučkom kapetanijom Pula, Lučkom ispostavom Umag i Pomorskom policijom Pula, a u suradnji sa Policijskom upravom Istarskom organizirana je i kopnena pretraga područja nestanka. Potražno – spasilačka akcija za sada nije rezultirala pronalaskom te je i dalje u tijeku.

U makarskom akvatoriju noćas je poduzeta potražno – spasilačka akcija za dvije nestale osobe na rekreacijskom plovilu (pedalina) kojim su noćas, 17. srpnja oko 01.30 sati isplovili sa jedne od makarskih gradskih plaža, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split, odnosno, Lučke ispostave Makarska koji su odmah isplovili u potragu za nestalima. U 02.50 sati službenici LI Makarska dojavili su o pronalasku dvoje nestalih na 0,8 nutičkih milja zapadno od Makarske, prekrcali ih neozlijeđene na spasilačko plovilo, a pedalinu su uzeli u tegalj do makarske luke, kamo su sigurno pristali noćas u 04.15 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Posljednja spasilačka akcija, također prema nestalima na pedalinama, poduzeta je na pulskom području nadzora sigurnosti plovidbe jutros, 17. srpnja nakon što su u 05.44 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili poziv pogibelji od slovenskih državljana koji su pedalinama isplovili iz jednog od mjesnih kampova u Poreču. Prema prikuljenim izjavama, na pedalini je u 03.40 sati isplovilo četvero Slovenaca koji su nakon nekog vremena završili u moru uslijed prevrtanja pedaline. Budući da dvoje od četvero nije isplivalo na obalu, uputili su poziv pogibelji slijedom čega su u potragu isplovili službenici Lučke ispostave Poreč. Akcija je gotovo odmah po pokretanju i okončana, jutros u 05.50 sati, budući da su iz LI Poreč javili u MRCC Rijeka da su i preostalo dvoje Slovenaca samostalno i neozlijeđeni isplivali na obalu.

Tijekom noći i jutra dojavljeno je o još nekoliko pomorskih nezgoda na više područja nadzora sigurnosti plovidbe, a o kojima će resorno Ministarstvo zaprimiti službene izvještaje tijekom dana, odnosno, po okončanju poduzetih aktivnosti.