Potpisani Ugovori o zajmu i jamstvu za gradnju vezova u Splitu

Photo nsl minSHDoncic-minSLinic PO-UG 17-12_12.jpg
Ravnatelj Lučke uprave Split Milan Blaževski i direktorica EBRD-a (Europska banka za obnovu i razvoj) za Hrvatsku i Mađarsku Zsuzsanna Hargitai potpisali su danas u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Ugovor o zajmu za gradnju vanjskih vezova Luke Split, a Ugovor o jamstvu u ime Vlade RH s predstavnicom EBRD-a potpisao je ministar financija Slavko Linić.

Kredit EBRD-a iznosi 18,8 milijuna eura s rokom otplate od 15 godina, počekom od četiri godine i kamatnom stopom od 2,5 posto. Dovršetak oba veza, jedan od 270, s drugi od 320 metara duljine očekuje se do sezone 2015. godine.

Ravnatelj Blaževski istaknuo je kako će projekt biti dovršen prije isteka roka počeka, istaknuvši kako će Splitska luka koja u zadnjih nekoliko godina bilježi stalan rast putničkog pomorskog prometa izgradnjom novih vezova dobiti mogućnost prihvata najvećih najkvalitetnijih brodova na kružnim putovanjima u međunarodnom prijevozu, čime će postati prva luka sa zasluženim brendom EkoPorta u Jadranu.

Završetkom ovog važnog projekta splitska luka moći će odgovoriti na sve izazove koji će se pred nju postaviti, a čime će se, osim podizanja razine usluge osigurati bolja sigurnost plovidbe i putnika u luci te zaštititi morski okoliš, naglasio je Blaževski. Dodao je kako će Split postati ujedno i prva luka s certifikatom Izvješća sustava za lučku zaštitu okoliša u regiji EBRD-a. Dodao je kako se ovim projektom otvaraju i nove prilike za projekte za razvoj grada, županije, ali i cijele Hrvatske, te izrazio nadu da će ovi važni projekti doprinijeti oporavku cjelokupnog gospodarstva zemlje.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Zsuzsanna Hargitai izrazila je nadu da to neće biti i jedina luka s takvim statusom.

Ministar Linić zahvalio se predstavnicima banke, najavivši i nove projekte u opskrbi vodom, zaštiti okoliša i odvodnji, čije se potpisivanje očekuje uskoro, ocjenivši kako je dosadašnje povlačenje sredstava bilo loše. Usto, naglasio je kako će Ministarstvo financija pratiti svaki projekt do konačne realizacije, te povlačiti kredite onim projektima ukoliko se ne budu poštivali rokovi i pravila iz Ugovora.

Svaka investicija znači radno mjesto i odgovornost, sve su to naše kamate, deficiti i zato nitko nema pravo na greške, bio je odlučan ministar Linić.

Obnova infrastrukture u splitskoj luci provodi se sukladno ciljevima predpristupne strategije pomorskog prometa RH te je dio dugoročne strategije Vlade RH u potpori širenja turističke mreže u Hrvatskoj.

Uz ministra Linića, na potpisivanju su bili ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, stariji bankar EBRD Ureda u Zagrebu Josip Vuković, odvjetnica EBRD-a London Sara Barin i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Split Dražen Ivanušec.


 
FOTOGALERIJA