Ministarstvo pomorstva svečano obilježilo Dan pomoraca

Photo nsl min SHD DanP 7-12_12.jpg

Tradicionalno svake godine pomorci svoj Dan obilježavaju na dan svog zaštitnika Sv. Nikole. Diljem jadranske obale u lučkim kapetanijama, pomorskim školama i sveučilištima te na brodovima jučer su u prigodnim proslavama i hodočašćima pomorci obilježavali svoj blagdan.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je povodom Dana pomoraca održana velika svečanost na kojoj su se okupili kapetani, pomorci, brodari i brodarci kako bi se družili, čestitali ovogodišnjim laureatima što su dobili priznanja za postignuća u pomorstvu i sigurnosti plovidbe te pomorskom gospodarstvu i promicanju pomorske kulture, znanosti i tradicije.

Bila je to i prilika, kako je naglasio u pozdravnom govoru ministar Siniša Hajdaš Dončić, i za rekapitulaciju postignuća godine na izmaku te iskazivanje planova i očekivanja od predstojeće.

„Bez zadovoljnih pomoraca neće ploviti ni najsuvremeniji brodovi i ulaganja u poboljšanje standarda života i rada pomoraca moraju se nastaviti. Do sada smo se uspjeli izboriti za beneficirani radni staž pomorcima, porezne olakšice i uvrštenje u zdravstveni i mirovinski sustav. Kroz daljnju socijalnu reformu nastojimo postići još dodatnih beneficija za pomorce.

U cilju očuvanja pomorske tradicije buduće naraštaje potičemo da biraju upravo to časno zanimanje i to stipendiranjem kroz školovanje. Stipendije Ministarstva trenutno koristi 400 učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta za što je u ovoj školskoj i akademskoj godini izdvojeno više od 700 tisuća kuna. Još 100 novih dodijelit ćemo učenicima i studentima idući tjedan.

Našim Jadranom plovi 118.542 brodica i 1855 jahti pod hrvatskom zastavom. U 2012. naše je more posjetilo gotovo 60 tisuća stranih brodica i jahti za sport i razonodu s ukupno 315 tisuća nautičara. U istom razdoblju evidentirano je ukupno 355 akcija traganja i spašavanja na moru. Iza ove naoko samo jedne od godišnjih statistika stoji velik posao mnogih ljudi povezanih sa životom na moru i uz more, na rijekama i uz rijeke.

Pomorstvo u našem gospodarstvu čini nezaobilaznu i važnu kariku u koju kao država nastojimo što više ulagati. U ovoj smo godini potpisali ukupno 14 ugovora s brodarima o subvencioniranju gradnje trupa i rekonstrukciju plovila za što planiramo izdvojiti 3,6 milijuna kuna. U ime potpora za obnovu i modernizaciju flote „Jadroplovu“ je ugovoreno 16,5 milijuna kuna, a s „Tankerskom plovidbom“ potpisat će se Sporazum za potpore u ukupnom iznosu od 27,5 milijuna kuna.

Nastavlja se subvencioniranje dijela cijene goriva malim privatnim brodarima koji obavljaju djelatnost isključivo u nacionalnoj plovidbi za što će u ovoj godini za 261 plovilo biti izdvojeno 6 milijuna kuna.

Mijenjat ćemo i praksu investiranja u razvoj lučkog sektora koja je do sada uglavnom bila oslonjena na ulaganja iz Državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne samouprave. Ubuduće se kvalitetnim projektima okrećemo korištenju novca iz europskih fondova zato je ovo Ministarstvo iniciralo projekt izrade Strategije pomorskog razvitka, koja će se financirati iz predpristupnog programa IPA, u cilju stvaranja strateške osnove za izradu Akcijskog plana i mjera za razvoj pomorskog sektora.

I ne smijemo zaboraviti dobre potencijale unutarnje plovidbe koja inače predstavlja jedan od najisplativijih vidova prometa. Svjesni toga Ministarstvo namjerava unaprijediti unutarnju plovidbu i već sada koristimo IPA programe kako bismo krenuli s  modernizacijom i obnovom riječnih plovnih putova i lučke infrastrukture, a njihova implementacija se planira kroz Strukturne fondove nakon ulaska u Europsku uniju 2013. godine“, naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

Ministar je potom udijelio priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama za podvige i postignuća u 2012.

Za podvig spašavanja priznanje je dobila Katarina Prungl, studentica Pomorskog fakulteta u Splitu, koja je u siječnju bez razmišljanja skočila u more u splitskoj trajektnoj luci iz i tonućeg automobila izvukla umirovljenika Gorana Damića. Potom se vratila na trajekt „Petar Hektortović“ na kojem radi kao konobarica kako bi isplovila put Visa i nastavila svoj posao.

Također za podvig spašavanja priznanje su dobili kapetani Oliver Vitlov i Antonio Eterović. U svibnju je tanker „Dugi otok“ pod zapovjedništvom kapetana Vitlova plovio izvan teritorijalnih voda Libije kad je zaprimio poziv za spašavanje gumene brodice sa 122 somalijske izbjeglice kojima prijeti potonuće. Na „Dugi otok“ prebacuju se 92 izbjeglice, a ostale je prihvatio tanker „New York Star“ pod zapovjedništvom kapetana Eterovića.

Priznanje za spašavanje dobila je i Lučka kapetanija Vukovar za podvig spašavanja broda „Aleksandar“ koji se na Dunavu u hladnoj veljači na minus 16 i bez zaliha goriva našao okovan ledom i nasukan izvan plovnog puta s tri člana posade. Zbog puknuća oplate došlo je do prodora vode. Lučka kapetanija Vukovar angažirala je ukrajinski brod ˝Bratislava˝ i Centar za zaštitu i spašavanje, koji su jedva uspjeli prići brodu koji je već počeo tonut, spasili posadu i prevezli je u luku Vukovar.

Za doprinos razvitku riječnog gospodarstva priznanje je dobila Luka Vukovar koja je najveći ovlašteni koncesionar na tom lučkom području i jedini koji se bavi prekrcajem generalnih i rasutih tereta. Luka Vukovar je po prometu roba najveća luka unutarnjih voda u Hrvatskoj. Zbog svog položaja, kao jedina luka u Hrvatskoj na rijeci Dunavu, te prirodnog gravitiranja velikog industrijskog bazena u sjevernoj Bosni luka Vukovar izrasla je u jednu od većih srednjeeuropskih luka.

Priznanje za razvoj pomorskog gospodarstva dobila je tvrtka U.T.O d.o.o obiteljska tvrtka Ivana i Luke Tomića iz Krila Jesenica, čiji je brzi dvotrupac 'Krilo Carbo', najveći putnički brod na svijetu izgrađen od karbonskih vlakana, zaplovio ove godine. Gradnja broda koji je svojom tehnološkom razinom izazvao pozornost i u svjetskim pomorskim krugovima, zapravo je vrhunac nastojanja da se i na Jadranu održi korak sa svijetom, a u čemu je obitelj Tomić tako uspješna.

Za doprinos razvoju pomorskog gospodarstva priznanje je dobila i tvrtka Tehnomont d. d. iz Pule koja je za Olimpijske igre u Londonu sagradila brod za panoramsko razgledavanje znamenitosti kapaciteta 599 putnika, trenutno najmoderniji brod na rijeci Temzi,. Dizajn potpisuje Brodarski institut, vodeća razvojna i istraživačka organizacija u regiji na području inženjerskih znanosti i tehnologije.

Priznanje za unapređenje pomorske znanosti dobio je Alen Soldo, profesor je i znanstvenik splitskog Sveučilišta, koji nizom znanstvenih radova o biologiji i ekologiji mora i ribarstvu, ali i vrlo zapaženim javnim i stručnim međunarodnim angažmanima i kritičkim promišljanjima promiče vrednote mora i gospodarenje morskim blagom u duhu održivog razvoja mora i priobalja kao naših najvrjednijih prirodnih resursa. Vrsni je i znalac pravne regulative, žestoki je borac za uspostavu kvalitetnog i dugoročno održivog gospodarenja u ribarstvu, ali i instruktor je znanstvenog ronjenja i prvi predsjednik Podvodno-istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu te član znanstvene komisije Hrvatskog ronilačkog saveza koji se i takvim angažmanom aktivno bori za očuvanje bogatstva našeg podmorja.

Priznanje za promicanje pomorske kulture posthumno je dobio poznati hrvatski književnik i moreplovac Joža Horvat, čiji je život kao i knjige, izdvojimo samo jednu od njih „Besa – brodski dnevnik“ ispisalo more. U hrvatskoj sportskoj povijesti ostat će upamćen kao prvi Hrvat koji je, uz suprugu Renatu, oplovio svijet na sportskom jedrenjaku. Ministar je priznanje predao supruzi Renati Horvat, koja je također vrsna jedriličarka i moreplovka i prva žena koja je jedrenjakom zajedno sa svojim suprugom oplovila svijet.

Zamjenik ministra Zdenko Antešić podijelio je zahvalnice za dugogodišnji rad u službi petnaestorici djelatnika lučkih kapetanija i Ministarstva koji ove godine odlaze u mirovinu. Darivani su srebrnjakom s likom dubrovačke karake i kompasa.

Svečanost je uveličala muška klapa Sagena, a program je vodila Edita Lučić.


FOTOGALERIJA