Hrvatska deseta na bijeloj listi Pariškog memoranduma

Photo TP-CRO_07.jpg
Prema izvješću sjednice Komiteta Pariškog memoranduma održane u svibnju o.g. na Malti, Republika Hrvatska nalazi se na 10. mjestu bijele liste Pariškog memoranduma.

Hrvatska zastava se na bijeloj listi memoranduma nalazi od 2010. godine, a tijekom proteklog trogodišnjeg razdoblja nije bilo zaustavljanja brodova hrvatske zastave u međunarodnoj plovidbi.

Status države zastave prati se na temelju rezultata inspekcijskih pregleda brodova u stranim lukama, odnosno na temelju omjera zaustavljanja brodova pojedine zastave u odnosu na ukupan broj inspekcijskih pregleda u trogodišnjem razdoblju. Riječ je o osnovnoj metodi kojom se mjeri uspješnost države zastave, što rezultira svrstavanju zastave na crnu, sivu i bijelu listu.

Svrstavanje statusa  hrvatskih brodova  na bijelu  listu te stalno unapređenje statusa vrijedan je uspjeh postignut prvenstveno zalaganjem inspekcijskih službi Ministarstva, Hrvatskog registra brodova i hrvatskih brodara čiji brodovi plove u međunarodnoj plovidbi.

Pariški memorandum osnovan je 1982.  godine s ciljem sprečavanja plovidbe podstandardnih brodova u regiji Europe kada ga je potpisalo 14 država članica EU, a od tada su mu pristupile brojne obalne države Europe, te Kanada i Rusija. Danas broji 27 država članica,a Republika Hrvatska punopravna je članica od 1. siječnja 1997. godine.