Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac na radnom sastanku koordinacije županijskih lučkih uprava

Photo nsl dtMMK-ZLU 9-3_17.jpg
Državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac predsjedavala je današnjim radnim sastankom koordinacije županijskih lučkih uprava koji se na inicijativu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održao u Rijeci u prostorijama Jadranskog edukativno - istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC). Sastanku je u ime domaćina skupa prisustvovao župan Primorsko - goranske županije, Zlatko Komadina te predstavnici županijskih lučkih uprava iz Istarske, Primorsko - goranske, Ličko - senjske, Zadarske, Šibensko - kninske, Splitsko - dalmatinske i Dubrovačko - neretvanske županije.

„Razmjenjujući iskustva podižemo razinu znanja jer ćemo jedino tako moći doći do boljeg alata i zakona te osigurati jednoznačnu primjenu zakonskih instituta“, istaknula je državna tajnica Markovčić Kostelac te dodala kako je jedna od namjera održavanja ovakvih i sličnih sastanaka osiguranje što kvalitetnije i dostupnije usluge hrvatskim građanima i drugim korisnicima pomorskog dobra.

Sastanak je iskorišten za raspravu o načinu i modelima korištenja komunalnih vezova, dakle temi koja je iznimno važna i osjetljiva, posebno za stanovnike hrvatskih otoka. „Infrastruktura za komunalne vezove u odnosu prema broju plovila je nedostatna, zato razgovaramo o europskom novcu za razvoj tog dijela infrastrukture te o načinu na koji će se jednoznačno tumačiti prava na korištenje komunalnih vezova. Nakon što definiramo zakonski okvir, napravit ćemo određene korekcije i u podzakonskim propisima, pri čemu ni pravilnik nije loša baza", rekla je državna tajnica Markovčić Kostelac, dodajući kako je iz dosadašnje prakse razvidno kako se njime ne koristi na jedinstven način.

„Komunalni vezovi jesu naš prioritet, no pritom ne treba zanemariti da u gospodarskom smislu prihod dolazi i od nautičkih vezova.“. -  istaknula je Markovčić Kostelac te dodala kako dohodovni dio našeg rada treba iskoristiti na način da sredstva koja smo uprihodili unesemo u razvoj infrastrukture u lučkom području, koji je ključan upravo u komunalnom dijelu.

U vezi s novim zakonom o pomorskom dobru, državna tajnica Markovčić Kostelac istaknula je kako je zakon trenutno u fazi izrade, te se očekuje kako će do kraja ožujka stručne službe Ministarstva izraditi prvi radni tekst, nakon čega će se razmatrati s ostalim mjerodavnim tijelima i dionicima, pri čemu se u travnju planira i velika stručna javna rasprava: „Raspravom se želi omogućiti da o svim institutima koje zakon uređuje  razgovaramo koristeći se iskustvima i znanjem onih na koje se on treba odnositi.". - dodala je gđa Markovčić Kostelac.

Župan Zlatko Komadina osvrnuo se na sustav lučkih uprava u Primorsko - goranskoj županiji, za koji  je rekao da je dobro razvijen i posve decentraliziran, ali da ima i drugačijih modela, poput jedinstvenih lučkih uprava u dalmatinskim županijama.

Predstavnici Lučke uprave Splitsko - dalmatinske županije istaknuli su probleme u tumačenju pravilnika i dodjeli komunalnih vezova, ocjenjujući da je dosta praznina i sve više problema i zlouporaba. Smatraju da treba donijeti novi pravilnik te da bi prava trebalo ograničiti samo na brodice i fizičke osobe, u koje pripadaju i obrtnici.

Podsjetimo, cilj održavanja današnjeg sastanka bio je utvrditi postavke za unaprjeđenje koordinacije u radu županijskih lučkih uprava. Sudionici sastanka upoznali su se pobliže s predloženim tematskim sadržajem, od dodjela komunalnih vezova u lukama otvorenim za javni promet do načina raspodjele lučkih područja prema namjeni u luci.