MRCC Rijeka tijekom nedjelje koordinirala više spasilačkih akcija na moru

Photo SAR_14.jpg
Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture zaprimilo je Izvještaj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o koordiniranim potražno - spasilačkim akcijama na splitskom, šibenskom, zadarskom i riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe.

MRCC Rijeka tijekom nedjelje, 24. srpnja koordinirala je slijedeće akcije traganja i spašavanja na moru:

LK SPLIT – ONEČIŠĆENJE MORA NA BRAČU, RONILAC U OPASNOSTI, SPAŠAVANJE BRODICE
U 09.56 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Split u Lučku kapetaniju Split proslijeđena je obavijest očevidaca iz Povlja, otok Brač, o onečišćenju mora, slijedom čega je u koordinaciji sa nadležnom Lučkom ispostavom Milna poduzet inspekcijski nadzor na dojavljenoj poziciji onečišćenja. Djelatnici nadležne ispostave izvijestiti će Lučku kapetaniju Split po dovršetku očevida, tijekom današnjega dana.

Posredstvom ORP Splitradio u 15.45 sati MRCC Rijeka zaprimila je dojavu posade broda naziva „Partly Cloudy“ koji su tijekom plovidbe u smijeru viške luke prevozili grupu ronilaca, među kojima je jednome pozlilo prilikom izrona, stoga im je iz Središnjice naloženo odmah po pristajanju u višku roniocu omogućiti pregled mjesnoga liječnika.

U 16.10 sati Središnjica je zaprimila poziv voditelja gumene brodice, hrvatske zastave bez posade, koji je prijavio kvar vanbrodskoga pogonskog stroja ispred uvale Stiniva, na otoku Visu, o čemu je obavještena Lučka kapetanija Split i NPCPP Zadar čije se plovilo nalazilo u obližnjoj uvali Rukavac te je odmah isplovilo i pružilo tegalj havariranome gumenjaku.


LK ŠIBENIK – NASUKANJE NJEMAČKE JEDRILICE, NEMA OZLIJEĐENIH
Tijekom ranijega poslijepodneva, u 14.05 sati djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su obavijest od njemačkoga MRCC Bremen o havariji njemčke jedrilice naziva „Caprich“ dužine 8 metara, njemačke zastave sa dva člana posade, skipper M.W. i jedna članica posade N.B., na poziciji između Arte Vele i Vrgade u Vrgadskome kanalu gdje je, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i jakoga vjetra prijetila opasnost od nasukanja na obližnje obalne stijene, stoga je u spasilačku akciju angažirana službena brodica Lučke ispostave Murter. Nedugo nakon pokretanja akcije djelatnici murterinske Ispostave uočili su njemačku jedrilicu koja je zbog jačine vjetra ipak udarila u stjenovitu obalu pri čemu je nastalo oštećenje pramčanoga dijela u vidu otvora 15 x 25 cm pri površini mora te oštečenje bočnoga dijela trupa jedrilice uz prodor mora u potpalublje. Jedirilica je uzeta u tegalj u marinu Hramina, otok Murter, kamo je sigurno usidrena u 15.30 sati.


LK RIJEKA / LI MALI LOŠINJ - NASUKANJE TRIMARANA, POTRAGA ZA TURISTOM SA PEDALINE, MEDICINSKI PRIJEVOZ SLOVAČKE TURISTKINJE
Djelatnici MRCC Rijeka u 13.15 sati  posredstvomo Obalne radio postaje ORP Rijekaradio zaprimili poziv u pomoć sa trimarana, dužine 3,5 metra, hrvatske zastave sa 2 člana posade, koji se nasukao u uvali Artatore, Mali Lošinj. Oba člana posade su neozlijeđeni napustili trimaran te isplivali na obalu nakon čega su samotalno organizirali odsukavanje plovila koje nije prouzročilo onečišćenje mora.

Gotovo istovremeno, u 13.15 sati posredstvom ŽC112 Rijeka djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu očevidca iz uvale Zabojci, otok Mali Lošinj o gumenoj brodici bez vidljive posade koje sa uključenim pogonom kruži uvalom bez nadzora na oko 100 metara od obale. Slijedom zaprimljene dojave o MRCC Rijeka obavijestila je nadležnu Lučku ispostavu Mali Lošinj čiji djelatnici su isplovili prema poziciji, no u međuvremenu je posada privatne jedrilice u prolazu uspjela uzeti napuštenu gumenjak u tegalj do luke Mali Lošinj. Očevidom je ustanovljeno je kako je član posade gumenjaka, S.D. (rođen 1973. godine), državljanin Kazahstana nesmotrenošću ispao iz gumenjaka tijekom plovidbe te ga je neozlijeđenog iz mora izvukao S.K., hrvatski državljanin.

U 13.25 sati posredstvom ORP Rijekaradio MRCC Rijeka uspostavlja komunikaciju sa plovilom naziva „Hunter“ čija je posada ukrcala na plovilo i spasila četvero mlađih osoba iz mora ispred uvale Privlaka, kod Malog Lošinja. Spašena četvorka je odmah po ukrcaju na palubu prijavila nestanak petoga člana, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Mali Lošinj čiji djelatnici su odmah pokrenuli potražnu akciju za nestalim. Prema prikupljenim podatcima petero turista plovilo je na iznajmljenoj pedalini iz smjera mjesnog auto kampa u Povljani, kada su iz neutvrđenog razloga, svi završili u moru. O potrazi je obavješteno i Pomorska policija Rijeka čije je službeno plovilo također uključeno u potragu za nestalim, no u međuvremenu je dojavljeno sa plovila „Hunter“ kako je nestala mlađa muška osoba doplivala do obale, neozlijeđen, slijedom čega je Središnjica obustavila potragu, dok su djelatnici nadležne malološinjske Ispostave pokrenuli potragu za nestalom pedalinom te poduzeli očevidne radnje nad vlasnikom pedaline kao i spašenom posadom s cilje utvrđivanja uzroka ove pomorske nezgode, koja je srećom završila bez žrtava.

U 15.07 sati Središnjica je posredstvom ŽC 112 Rijeka zaprimila dojavu o ozlijeđenoj slovačkoj turistkinji uvali Krivice, Mali Lošinj slijedom čega je angažirano službeno plovilo Pomorske policije jer se u trenutku dojave nalazilo najbliže poziciji ozlijeđene, te je Slovakinja u 16.35 prevezena u Mali Lošinj odakle su je u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Mali Lošinj. Djelatnici malološinjske Ispostave u suradnji sa službenicima Pomorske policije utvrdili su da je slovačka turistica zadobila ozljede kralježnice uslijed udara privatnoga glisera kojim je plovila kao putnica u veći val, te je pokrenut očevid o uzrocima ove pomorske nezgode.


LK ZADAR – HAVARIJA TURISTIČKOG BRODA, GUMENE BRODICE, SPAŠAVANJE DVA SURFERA U PAŠMANSKO KANALU
U 14.25 sati MRCC Rijeka zaprimila je dojavu očevidca sa rta Plitkača, kod Sukošana o surferu koji se velikom brzinom udaljavao od obale. S obzirom da je u području Pašmanskog kanala puhao  jaki maestral uz najavu neverina, Središnjica je o događaju obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Zadar kao i NPCPP Zadar,  a obavijest o surferu razglašena je svim sudionicima u pomorskom prometu na području potrage putem ORP Zadar, no u u 16.03 sati djelatnici zadarske Kapetanije dojavili su da je surfer pronađen živ, izvučen iz mora od strane djelatnika lokalne charter tvrtke i prevezen u Sukošan, čime je ova potražna akcija ujedno i okončana.

Sa zadarskog područja nadzora sigurnosti plovidbe u16.03 sati MRCC Rijeka zaprimila je posredstvom ŽC112 Zadar poziv sa turističkog broda naziva „Plima“ koji ostao bez pogona na poziciji između otoka Molat i Vira, sa ukrcanih 70 putnika. Budući da je u vrijeme dojave na području havarije puhao jaki vjetar uz visoke valove, Središnjica je obavijestila djelatnike Lučke kapetanije Zadar koji su uspostavili komunikaciju sa posadom turističkoga broda te stavili dvije spasilačke brodice u pripravnost, kao i tegljač tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći plovilima i osobama na moru, u slučaju potrebe spašavanja posade i broda, no nedugo potom je posada broda dojavila da su samostalno otklonili kvar te nastavili plovidbu prema Zatonu, kamo su sretno i sigurno pristali u 18.07 sati, nakon čega je nastavio redovnu plovidbu prema odredištu, na otok Vir.

Posljednja spasilačka akcija jučer je poduzeta u 18.05 sati kada su djelatncici Lučke kapetanije Zadar dojavili o spašavanju surfera, V.B. (rođen 1996. godine), hrvatski državljanin, koji je ostao plutati u moru ispred punta Skale.