Kupač teško ozlijeđen u naletu glisera kod Malog Lošinja

Photo SAR_14.jpg
Hitan medicinski prijevoz organiziran je za kupača teško ozlijeđnog u pomorskoj nesreći u malološinjskom akvatoriju.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetoj spasilačkoj akciji prema stranom državljaninu preko kojega je prešao gliser kod Malog Lošinja, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i nadležna malološinjska Ispostava te Pomorska policija Rijeka.

4. srpnja u 14.38 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu voditelja brodice tvrtke SeaHelp, koji je prijavio poduzetu spasilačku akciju, odnosno, hitan medicinski prijevoz teško ozlijeđene osobe koju je preuzeo (prekrcao) sa privatne brodice na poziciji ulaza u uvalu Mali Lošinj (zapadna strana otoka). Djelatnik tvrtke SeaHelp spasilačku akciju poduzeo je odazvavši se na signale posade brodice u proplovu, a koji su netom prije iz mora izvukli teško ozlijeđenu mlađu mušku osobu, pretpostavlja se da je poljski državljanin, nakon što su uočili da doziva u pomoć pokušavajući se održati na površini mora, nedaleko navedene pozicije prekrcaja.

Odmah po prilasku brodici sa ozlijeđenim muškarcem djelatnik SeaHelp-a o događaju je izvijestio MRCC Rijeka, odakle mu je izdana suglasnost za prekrcaj ozlijeđenog i hitan MEDICO u gradsku luku u Mali Lošinj, gdje je istovremeno organiziran prihvat ozlijeđenog od strane Kapetana LI Mali Lošinj i djelatnika Hitne medicinske pomoći, koji su ozlijeđenoga u 15.00 sati preuzeli u postupanje te dalje prema KBC Rijeka.

Obzirom na hitnost u postupanju koju je iziskivalo zdravstveno stanje ozlijeđene osobe, trenutno nisu dostupni službeni podatci o državljanstvu i godištu ozlijeđene osobe, kao niti podatci o slijedu događaja koji su prethodili ovoj nesreći. Temeljem dostupnih informacija o poziciji pronalaska / nesteće i opisa nastanka ozljede, pretpostavlja se da se nesreća dogodila u trenutku nailaska zasad nepoznate brodice (vjerojatno gliser) kroz kanal između otočića Zabadorski i Malog Lošinja, dok je ozlijeđeni kupač plivao sredinom kanala prema zapadnoj obali Malog Lošinja.

Budući da je udaljenost obala između dva otoka manja od 300 metara, odnosno, oko 150 metara, a najviša dopuštena brzina plovidbe u tom dijelu iznosi 12 čvorova, točan uzrok i odgovornosti u ovoj pomorskoj nesreći biti će poznati nakon očevida o uzrocima nesreće, obradom svih raspoloživih podataka kao i temeljem izjava svjedoka te ozlijeđenog kupača. Obzirom da je uz očevid koji provodi LK Rijeka i LI Mali Lošinj u tijeku i istraga Pomorske policije Rijeka, daljnja priopćavanja u ovom slučaju provoditi će se iz policijske nadležnosti.

MRCC Rijeka također je izvijestila o stanju sigurnosti plovidbe na području ostalih sedam lučkih kapetanija, gdje nisu zabilježeni značajniji događaji koji bi iziskivali spasilačko ili potražno koordiniranje, osim u djelokrugu Lučke kapetanije Pula čiji službenici su izvijestili resorno Ministarstvo i MRCC Rijeka o nastavku inspekcijskog nadzora u okviru očevida o uzroku havarije na putničkom motornom brodu «HSC San Frangisk», koji do daljnjeg ostaje na sigurnom vez u pulskoj gradskoj luci.