Potpisan Predugovor Ugovoru o koncesiji za gradnju i korištenje Putničkog Terminala Gruž

Photo nsl mppiNP-LUDU 15-2_16.JPG
Ravnatelj Lučke Uprave Dubrovnik Antun Asić, izvršni direktor Dubrovnik International Cruise Port Investmenta Saygin Narin, te član Uprave  Dragos Victor Stefanescu danas su u sjedištu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture potpisali Predugovor Ugovoru o koncesiji za gradnju i korištenje Putničkog Terminala Gruž, a potpisivanju je nazočila i predsjednica Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik Nina Perko.

U uvodnom dijelu, a nakon pozdravne riječi, Nina Perko, predsjednica Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik je istaknula kako je današnje potpisivanje Predugovora Ugovoru o koncesiji za gradnju i korištenje Putničkog Terminala Gruž svakako značajan korak u realizaciji investicije koja je od izrazite važnosti za razvoj luke,a poglavito njen dominirajući segment cruise turizma.

„Na temelju razvojnih planova Lučke uprave Dubrovnik i prostornih planova Grada Dubrovnika, krajem rujna 2014. Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik objavilo je međunarodni natječaj za koncesiju za izgradnju i gospodarsko korištenje 25.096 m2 lučkog područja. Predmet natječaja  obuhvatio je izgradnju terminala za putnike na kružnim putovanjima, trgovački centar s garažom i međunarodni i lokalni autobusni kolodvor, te pružanje usluga ukrcaja i iskrcaja putnika na kružnim putovanjima. Nakon drugog obvezujućeg kruga natječaja 10. rujna 2015. zaprimljena je jedna ponuda, ponuditelja Dubrovnik International Cruise Port Investment d.o.o. Zagreb ( DICPI), čiji su osnivači turska tvrtka Global Ports Holding i francuska tvrtka Bouygues Batiment International S.A..“. - rekla  je Nina Perko.

Global Ports Holding je jedna od najznačajnijih međunarodnih tvrtki za razvoj i upravljanje cruise lukama, te danas upravlja lukama Akdeniz , Ege , Bodrum,  Barcelona Cruise port, Lisabon - terminal za cruisere, Malaga Cruise port, Singapore Cruise port i luka Bar, dok je Bouygues Batiment International S.A. svjetska grupacija za razvoj nekretnina i vodeća građevinska tvrtka.

Nakon evaluacije ponude, Odluku o davanju koncesije Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik donijelo je 13. listopada 2015. godine.

Prema ponudi koncesionar bi ukupno u projekt uložio 93,7 milijuna Eura, s pravom korištenja objekata i pružanja lučkih usluga ukrcaja i iskrcaja putnika u periodu od 40 godina. Ponuđena koncesijska naknada dvostruko je veća od tražene natječajem, te se ukupno za cjelokupno koncesijsko razdoblje očekuje koncesijska naknada u iznosu preko 25 milijuna eura.

Prigodom obraćanja prisutnima Antun Asić, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik naglasio je kako je spomenuti projekt prvi korak u razvoju ovog dijela Dubrovnika, koji će inicirati ostale projekte u bližoj okolini prema razvojnim planovima Grada, proširujući brojnim sadržajima ponudu za građane, turiste i izletnike.

„Vjerujemo da će nam suradnja s Lučkom upravom Dubrovnik, te sa lokalnim nadležnim tijelima grada Dubrovnika, pomoći da pokrenemo revitalizaciju ovog novog dijela grada, što će uvelike potaknuti razvoj “jadranskog bisera".”. - rekao je član Uprave Dubrovnik International Cruise Port Investmenta Dragos Victor Stefanescu.

Početak gradnje planiran je u listopadu 2016. godine, s rokom završetka do prosinca 2018., a planira se izgraditi oko 40 tisuća m2 bruto građevinske površine.