Belgijski ronioc smrtno stradao kod Rovinja

Photo b-gautch.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je danas u 12.10 sati posredstvom Obalne radio postaje Rijekaradio poziv pogibelji od zapovjednika plovila specijaliziranoga za transport ronioca koji je javio da na palubi broda imaju ronioca na kojemu se primjenjuje postupak reanimacije.
 
Slijedom zaprimljene dojave Središnjica je naložila zapovjedniku ronilačkoga plovila da ozlijeđenoga odmah preveze u Rovinj, o čemu su obaviještene nadležne Lučka kapetanija Pula, odnosno Ispostava Rovinj, te je iz Središnjice pozvana Hitna medicinska pomoć na poziciju iskrcaja, kamo su ubrzo i pristigli.
 
Djelatnici pulske Kapetanije i rovinjske Ispostave u 13.30 sati izvjestili su kako je ronioc H.F. (rođen 1948. godine), belgijski državljanin nakon intenzivnih pokušaja djelatnika Hitne medicinske pomoći da ga reanimiraju, nažalost preminuo.
 
Od zapovjednika ronilačkoga plovila koji je stradaloga Belgijanca preveo na obalu izuzeta je ronilačka i tehnička oprema, kao i službena dokumentacija, te su uzete izjave zapovjednika i članova posade koji su izjavili da se stradavanje Belgijanca dogodilo danas oko 12 sati tijekom ronjenja na poziciji ronilačke atrakcije kod olupine potonuloga broda „Barun Gautsch“, oko 15 nautičkih milja jugozapadno od Rovinja, na dubini od 29 metara, iz za sada neutvrđenih razloga.
 
Organizaciju ronjenja vodio je ronilački klub iz Umaga, za koji je utvrđeno kako posluje sa svom potrebnom i ispravnom dokumentacijom, a očevidne radnje o uzrocima ove tragične nesreće i dalje su u tijeku.