Mladi ronilac smrtno stradao u Pašmanskom kanalu

Photo nsl LK SNM 8_11.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 10. svibnja u 19.15 sati zaprimila je obavijest OKC Policijske uprave Zadarske o potrazi za nestalim roniocem u akvatoriju Pašmanskoga kanala, slijedom čega je Središnjica sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula koordiniranu akciju traganja za roniocem, te je istovremeno putem Obalne radio postaje ORP Split-radio odaslala poruku hitnosti prema svim sudionicima u pomorskom prometu Pašmanskim kanalom na povećan oprez.

U potragu je i prije početka ove potražne akcije bilo uključeno službeno policijsko plovilo koje je, slijedom dojave o nestalome roniocu pretraživalo područje između otočića Babac i Biograda na moru.

Prema prikupljenim podatcima od strane drugoga ronioca, prijatelja nestalog, dvojac se jučer u popodnevnim satima privatnom brodicom uputili roniti na dah na navedenome području kada je, prema navodu preživjeloga, njegovome prijatelju S.S. (rođen 1998. godine), hrvatski državljanin, pozlilo te se prema njegovim riječim utopio u moru, nakon čega ga je prijatelj vezao za brodicu i pokušao ga tegliti do obale, no nakon izvjesnog vremena kada je primijetio da je tijelo poginuloga prijatelja nestalo, obavještava OKC PU Zadarsku o navodnoj nesreći i nestanku tijela stradaloga ronioca.

Akcija traganja za nestalim mladim roniocem trajala je do kasno u noć te je nastavljena rano jutros, 11. svibnja, kada je iz Pomorske policije dojavljeno o pronalasku nestaloga ronioca ispred obale Biograda na moru, za kojega je odmah potom, nažalost, utvrđena smrt.

Po pronalasku tijela obustavljena je potražna akcija te je prekinuto odašiljanje poruke hitnosti putem ORP Split-radija.

Istražne radnje o uzrocima smrti mladoga ronioca u nadležnosti su OKC PU Zadarske.