Sanirano onečišćenje mora u Zadru, ribarski brod u Bakru zahvatio požar, nema ozlijeđenih

Photo SAR_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o dva događaja koji su se dogodili jučer, 5. lipnja na zadarskom, odnosno, riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe.

ZADAR
Jučer ujutro u 10.30 sati službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar zaprimili su dojavu o većem onečišćenju mora na poziciji ispred gradske plaže Kolovare, u Zadru, o čemu su obavijestili nadležnu Lučku kapetaniju Zadar.

Slijedom zaprimljene dojave službenici zadarske Kapetanije izašli su u očevid na poziciju onečišćenja mora koje se površinski u obliku masne mrlje, promjera oko 100 metara prostiralo na području gradske plaže Kolovare. Onačišćenje osim površinki nije zahvatilo i obalni okoliš te je iz LK Zadar angažirana tvrtka specijalizirana za uklanjanje i sanaciju onečišćenja na moru, čiji djelatnici su onečišćenje mora u potpunosti sanirali do 14.00 sati. Očevidom za sada nije utvrđen izvor onečišćenja, koje je po sastavu sadržavalo veće količine čađe i masnoće te je bilo crne boje.

BAKAR
Sa riječkog područja nadzora sigurnosti plovidbe jučer u 15.19 u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava posredstvom ŽC 112 Rijeka o požaru na ribarici na vezu u bakarskoj luci, o čemu su službenici MRCC Rijeka obavijestili Lučku kapetaniju Rijeka, čiji djelatnici su isplovili prema mjestu nesreće. U akciju su angažirani i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka.

Požar na plovilu u potpunosti je ugašen u 16.00 sati, a očevidom na poziciji nesreće službenici LK Rijeka utvrdili su da je opožaren ribarski brod imena „Virginia I“, dužine 25 metara, hrvatske zastave. U trenutku nesreće na brodu su boravila dva člana posade, vlasnik te ujedno i zapovjednik ribarice, D.B.P. i drugi član posade, oba hrvatski državljani. Prema zasad utvrđenim činjenicama požar na brodu najvjerojatnije je izazvan varilačkim radovima u okviru remonta ribarice koja boravi na ro-ro vezu „Goranin“, u Luci Bakar.

U nema ozlijeđenih niti je uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Brod će do okončanja očevida ostati na vezu, izvijestili su iz Lučke kapetanije Rijeka.