Izlijevanje maziva na lučku obalu uzrokovalo manje onečišćenje mora na Hvaru

Photo nsl ONEC-HVAR LI-STGr 5-6_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer kasno popodne obaviještena je od Lučke ispostave Stari Grad o onečišćenju mora u mjesnoj luci na otoku Hvaru.

Kapetan ispostave jučer u 17.45 sati zaprimio je dojavu iz Policijske postaje Hvar o onečišćenju u luci Stari Grad, o čemu je obavijestio Lučku kapetaniju u Splitu i Središnjicu, te je izišao obaviti očevid na poziciji onečišćenja.

Očevidom je utvrđeno kako se onečišćenje obale i mora dogodilo prilikom ukrcaja hidrauličnog pikhamera sa villičarem na drugo transportno vozilo na obali sa ciljem daljnjega ukrcaja na trajekt. Uslijed manevriranja pri transportu iz glave pikhamera na veću površinu prometnoga dijela obale izliveno je oko pet kilograma hidrauličnog ulja, koje je sa lučke obale dalje iscurilo u more, što je uzrokovalo manje površinsko onečišćenje.

Kako se srećom nije radilo o većoj količini onečiščivača, nastala mrlja ubrzo se razgradila pod utjecajem sjeverozapadnoga vjetra i uzburkanog mora, dok je manji dio mrlje morska struja odnijela prema lučkome valobranu.

Kapetan ispostave Stari Grad na mjestu događaja napravio je zapisnik, nakon čega je dopušten daljnji transport pikhamera iz luke na trajekt, a upravitelju luke naložen je detaljni pregled luke i lučke obale.