Za troje švedskih državljana ozlijeđenih u sudaru glisera i jedrilice kod Visa organiziran hitan helikopterski transport u Split

Photo nsl s-y MILA VII 6-7_16.jpg
Pomorska nesreća sa teškim tjelesnim ozljedama članova posade dogodila se jučer u viškom akvatoriju, a zbog težine zadobivenih ozljeda organiziran je hitan helikoptrski medicinski transport za troje ozlijeđenih u splitski KBC.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture po okončanju spasilačke akcije izviješteno je od strane Lučke kapetanije Split o teškoj pomorskoj nesreći sa ozlijeđenima, koja se dogodila jučer, 5. srpnja nešto iza 14.00 sati, na sjeveroistočnoj strani otoka Visa, između otočića Budikovca i Visa, o čemu je obaviještena i Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Odmah po zaprimljenoj dojavi o nesreći prema navedenoj poziciji isplovili su djelatnici nadležne Lučke kapetanije Split.

Temeljem provedenoga očevida inspekcijske službe splitske Kapetanije utvrđeno je da su u pomorskoj nesreći sudjelovala dva objekta, jedrilica naziva „Mila VII“, dužine 13,99 metara u vlasništvu hrvatske charter tvrtke sa šest članova posade, svi belgijski državljani i skipper M.R., hrvatski državljanin te gumena brodica dužine 7,49 metara, pogonjena vanbrodskim pogonskim strojem snage 183 kW sa šest članova posade, svi švedski državljani te voditelj brodice D.B., hrvatski državljanin.

Prema prikupljenim podatcima do sudara je došlo na navedenj poziciji uslijed udara gumene brodice pramčanim dijelom u punoj brzini u prednji lijevi bočni dio jedrilice, pri čemu su svi članovi posade gumene brodice ozlijeđeni, od toga su tri člana zadobili teške tjelesne ozljede, ženska članica posade ozljedila je glavu, dok su dva muška člana posade zadobili prijelome i nagnječenja u predjelu trupa (kralježnica, rebra, prsište).

Odmah nakon sudara jedrilica je samostalno otplovila za Vis gdje su očevid oštećene jedrilice proveli djelatnici LI Vis, koji su utvrdili znatno oštećenje prednjega lijevog bočnog dijela jedrilice iznad razine mora u vidu otvora u trupu dimenzija 1x1 metar.

Gumena brodica nedugo nakon nesreće pristala je u hvarsku luku gdje je ozlijeđenima pružena liječnička pomoć, no s obzirom na težinu ozljeda za troje članova posade u 18.05 sati organiziran je hitan medicinski helikopterski transport u splitski KBC Firule na daljnje postupanje. Djelatnici LI Milna sa ostalih troje članova posade kao i voditeljem gumene brodice obavili su razgovor u okviru očevidnih radnji, koje su nastavljene i tijekom današnjega dana izuzimanjem izjava očevidaca ove pomorske nesreće od strane inspektora splitske Kapetanije te uvidom u dokumentaciju organizatora rekreativne plovidbe.

Djelatnici Lučke kapetanije Split nastavljaju sa očevidom o uzrocima ove pomorske nesreće.