Jučer po nevremenu kod Lovrana prevrnuto 5 sportskih jedrilica, u Fažani nasukana brodica, kod Raba spašena jedrilica od nasukanja

Photo NSL NSK-FAZ 19-58 24-7_17.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko koordiniranih potražno - spasilačkih akcija u području istarskog akvatorija i kvarnera, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su vladali na moru tijekom jučerašnjeg dana.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka zaprimili su jučer, 24. srpnja u 18.15 sati dojavu očevica o pet prevrnutih manjih jedrilica (klasa optimist) na oko 3 do 4 kilometra od Lovrana u smjeru Omišlja, slijedom čega su službenici riječke Kapetanije isplovili u spasilčaku akciju prema dojavljenoj poziciji, a putem Obalne radio postaje ORP Rijekaradio o događaju su obaviješteni svi sudionici u pomorskom prometu, u području nezgode. Spasilačka brodica LK Rijeka na poziciju nezgode doplovila je u 18.45 sati do kada su posade prevrnutih jedrilica već izvučene iz mora na palube glisera koji su pratili trenažno jedrenje. Nitko od brodolomaca sa prevrnutih jedrilica nije ozlijeđen i svi su preveženi u Lovran, gdje su službenici LK Rijeka obavili razgovore sa svjedocima i organizatorima jederenja u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nezgode, čime je ova akcija ujedno i okončana u 19.05 sati.

Slijedeća spasilačka akcija u kvarnerskom akvatoriju pduzeta je sinoć u 19.32 sata, kada su lužbenici MRCC Rijeka zaprimili poziv pogibelji sa jedrilice „Jana 1“, hrvatske zastave, koja se u trenutku najave nalazila u rapskoj uvali Eufemija, gdje im se uslijed jačeg nevremena na moru zaplelo sidro te su strahovali od udara u obližnje stjenje. O događaju su obaviješteni službenici LK Rijeka i nadležne Lučke ispostave Rab, a u spasilačku akciju angažirno je plovilo Pomorske policije Rijeka koje je u trenutku dojave plovilo najbliže poziciji nezgode. Nedugo nakon pokretanja spasilačke akcije, u 20.02 sati službenici PP Rijeka javili su da je jedrilica uzeta u tegalj do sigurnog veza i da nitko od članova posade nije ozlijeđen, čime je ova akcija uspješno okončana.

Službenici Lučke kapetanije Pula jučer predvečer također su zaprimili dojave o više pomorskih nezgoda u području nadzora sigurnosti plovidbe, od kojih izvještavamo o jednoj značajnijoj prema kojoj je poduzeta spasilačka akcija.

U 18.30 sati Službenici MRCC Pula zaprimili su dojavu o nasukanju brodice sa četiri člana posade na obalu u Fažani, o čemu je obaviještena nadležna LK Pula, čiji službenici su odmah isplovili u spasilačku akciju. Na poziciji nasukanja službenici pulske Kapetanije zatekli su brodicu duljine 6,5 metara, njemačke zastave, nasukanu uz samu obalu južno od luke Fažana. U trenutku nasukanja na brodici su se nalazile četiri osobe, svi njemački državljani od kojih nitko srećom nije teže ozlijeđen, osim pothlađenosti i površinskih ogrebotina u predjelu nogu budući da su prije samog udara brodice u obalu, skočili u more te su samostalno isplivali na obližnju obalu. Obzirom na opasnost od posljedica podhlađenosti brodolomaca, službenici LK Pula na poziciju nasukanja angažirali su djelatnike Hitne medicinske pomoći koji su zdravstveno zbrinuli četvoricu Njemaca na mjestu događaja. Pregledom brodice uočeno je oštećenje trupa u vidu rupe promjera do 70 cm na desnom boku, ispod razine mora, zbog čega je brodica primala more, no obzirom na poziciju nasukanja nije prijetila opasnost od potonuća. Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, stoga je LK Pula voditelju te ujedno i vlasniku brodice, F.H., izdala nalog za komercijalno odsukavanje, koje bi trebalo obaviti tijekom današnjeg dana, odnosno, čim to dopuste vremenske prilike, do kada je brodica osigurana vezom.