Svečano potpisivanje Kolektivnog ugovora za pomorce

Photo galerije/2013. 06. 28.- PODPISIVANJE UGOVORA/PO-UG-023.jpg

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je održano svečano potpisivanje dva ugovora za 484 hrvatska pomorca koji plove na brodovima belgijske brodarske grupacije Jan de Nul. Prvi ugovor o ustupanju pomoraca potpisali su predstavnici tvrtke Maritimae Regionis i grupacija Jan de Nul, a drugi je Kolektivni ugovor kojim se istim pomorcima reguliraju uvjeti zapošljavanja na brodovima Jan de Nul grupe, a potpisan je od strane Sindikata pomoraca Hrvatske i tvrtke Maritimae Regionis.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik ministra Zdenko Antešić, pomoćnik ministra Igor Butorac, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, direktorica za ljudske resurse Jan De Nul grupe Katleen De Geyter, direktorica Maritimae regionis Vanesa Vidačak, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro, te predstavnik agencije Globtik Express Aljoša Staničić.

Oba ugovora predstavljaju dobar model preko kojega se regulira uključivanje hrvatskih pomoraca koji plove na brodovima EU zemalja u hrvatski mirovinski sustav. Ulaskom Hrvatske u EU od 1. Srpnja, naime, svi hrvatski pomorci koji plove na brodovima koji viju neku od EU zastava bi morali plaćati doprinose u zemlji čiju zastavu brod vije te bi bili isključeni iz hrvatskog mirovinskog sustava. Brodarima bi oni na taj način postali preskupi, odnosno, pomorci koji dolaze iz zemalja ne članica Europske unije postali bi im konkurentni i doveli u pitanje opstanak njihovih radnih mjesta. Da bi se hrvatske pomorce zadržalo u plovidbi na tim brodovima pronađen je način prema važećim EU propisima i prvi takav primjer je primijenjen upravo s pomorcima koji rade na brodovima belgijske brodarske grupacije Jan De Nul, koja je zajedno s Globtik Express Agency, posrednikom njihova zapošljavanja u međunarodnoj plovidbi i inicirala model sporazuma zapošljavanja koji je danas potpisan u Ministarstvu. Globtik Express Agency osnovala je novu tvrtku Maritimae Regionis sa sjedištem u Splitu, koja nakon potpisa ugovora postaje novi poslodavac istim pomorcima. U inauguraciji i primjeni modela, a koji se može sada jednostavno preslikati i za preostalih oko 2700 pomoraca koliko ih ukupno plovi na brodovima zemalja koje viju EU zastavu, sudjelovali su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, HZMO-a, Sindikat pomoraca Hrvatske  i predstavnici agencija za ukrcaj pomoraca.
 
 „Hrvatska je zemlja sa dugom pomorskom tradicijom, zemlja u kojoj ima 20 000 pomoraca, od kojih više od 3 200 pomoraca plovi na brodovima Europske unije, i upravo iz tog razloga smatram da je potpisivanje ova dva ugovora od izuzetnog značaja kako bi se našim pomorcima osigurala prava, odgovarajuća zaštita i naravno kako bi bili konkurentni na tržištu rada“ – istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako je izuzetno zadovoljan socijalnim dijalogom koji je doveo do potpisivanja dva ugovora vrlo značajna za pomorce sada kada Hrvatska postaje članica Europske unije, te naglasio kako će potpisivanjem ugovora hrvatskim pomorcima biti omogućeno zadržavanje posla, mogućnost zarade i konkurentnost na tržištu.

„Zahvaljujem se Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji su prepoznali i uvidjeli nužnost reguliranja prava  pomoraca u ugovorima koji su danas potpisani, a koji će hrvatskim pomorcima osigurati veću razinu zaštite“ – rekao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

Ugovor o ustupanju pomoraca između Jan de Nul grupe i tvrtke Maritimae Regions potpisali su Katleen De Geyter , direktorica za ljudske resurse Jan de Nul grupe i Vanesa Vidačak, direktorica tvrtke MARITIMAE REGIONIS.
 
Kolektivni ugovor za pomorce koji rade na brodovima Jan de Nul grupe potpisali su Vanesa Vidačak, direktorica tvrtke Maritimae regionis i kapetan Predrag Brazzoduro, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.