Voditelj glisera hitno hospitaliziran nakon nasukanja na otočić Regata kod Poreča

Photo SAR - kalafurija.jpg
MRCC Rijeka koordinirala je jučer u porečkom akvatoriju akciju medicinskoga transporta teško ozlijeđenog voditelja glisera.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer, 18. listopada u 06.21 sati posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Pazin dojavu o ozlijeđenoj osobi na oštećenom i nasukanome plovilu na obali otočića Regata nedaleko od Poreča, slijedom čega je Središnjica u  koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula i nadležnom Lučkom ispostavom Poreč pokrenula akciju hitnoga medicinskog transporta.

Budući da se u trenutku dojave najbliže ozlijeđenoj osobi nalazio ribarski brod sa kojega je upućena obavijest o nesreći, MRCC Rijeka je u koordinaciji sa LK Pula i LI Poreč organizirala ukrcaj djelatnika Hitne medicinske pomoći Poreč na ribarski brod na koji je potom prekrcan i ozlijeđeni voditelj te ujedno vlasnik nasukanoga glisera Ž.C., hrvatski državljanin, koji je potom uz liječničku pratnju prevezen u Pulu gdje su pristali u 7.49 sati, kada su ozlijeđenoga u daljnje medicinsko postupanje u pulsku bolnicu prevezli djelatnici pulske HMP.

Prema informacijama iz Opće bolnice Pula zdravstveno stanje ozlijeđenoga hrvatskog državljanina je stabilno i srećom je izvan životne opasnosti.

Nakon što je hitan medicinski transport obavljen te nakon što je utvrđeno da je ozlijeđeni voditelj ujedno bio i jedini član posade nasukanoga glisera, djelatnci Lučke kapetanije Pula i Lučke ispostave Poreč na pozciji pomorske nesreće utvrdili su oštećenje plovila u vidu proboja pramčanoga dijela trupa iznad razine mora, koje je potom sanirano te je gliser pripremljen za komercijalno odsukavanje i tegalj.

Prema izjavama očevidaca sa ribarskoga broda nasukavanje se dogodilo jučer oko 06.15 sati ujutro dok je Ž.C. plovio nedaleko otočića Regata kada je vjerojatno, iz za sada nepoznatoga razloga, na trenutak izgubio svijest te u punoj brzini udario u obalu otočića na koji se nasukao sa 2/3 plovila i pri čemu je zadobio teže tjelesne ozljede u predjelu glave.

Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora niti morskoga okoliša, a daljnji očevidni postupak djelatnici Lučke ispostave Poreč provesti će čim ozlijeđeni voditelj, ujedno i vlasnik glisera bude za to zdravstveno sposoban.