Nakon višesatne potrage spašen njemački državljanin u kornatskom arhipelagu / tijekom vikenda zbog nevremena poduzeto više spasilačkih akcija prema osobama u pogibelji

Photo SAR_14.jpg
Njemački turist spašen je jutros u kornatskom otočju nakon što je jučer popodne prijavljen njegov nestanak sa Murtera, a tijekom proteklog vikenda na više područja nadzora sigurnosti plovidbe poduzete su spasilačke akcije prema osobama i plovilima, ponajviše zbog nepovoljnih vremenskih prilika na moru, o čemu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kronološki priopćava temeljem izvještaja Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 zaprimili su poziv pogibelji očevidca o nestanku jedne osobe, H.R. (rođen 1968. godine), državljanin Republike Njemačke, koji se jučer, 20. kolovoza oko 16.00 sati odjeven samo u kupaće gaće otisnuo iz mjesnoga kampa na otoku Murteru u plovidbu manjim gumenjakom dužine 4 metra, pogonjen vanbrodskim pogonskim strojem snage 15 KS, prema zapadu, u smjeru otočića Prišnjak i Maslinjak. Obzirom da se nestali prema svjedočenju njegove supruge nakon nekoliko sati nije vratio niti javio, MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik i nadležnom Lučkom ispostavom Murter pokrenula je potražnu akciju. O potražnoj akciji MRCC Rijeka obavijestila je Pomorsku policiju Šibenik, a putem Obalne radio postaje ORP Splitradio svi sudionici u pomorskom prometu u područuju traganja obaviješteni su o nestalom turistu.

Potraga za nestalim u kornatskom arhipelagu trajala je sinoć do 23.00 sata kada je privremeno prekinuta zbog jačanja nevremena na moru te otežanog traganja uslijed smanjene vidljivosti te su sve jedinice upućene na obnovu zaliha i pripremu za nastavak akcije. MRCC Rijeka tijekom noći pripremila je novi plan traganja koji je predvidio po potrebi i uključenje zračne potrage te u suradnji sa Obalnom stražom RH zrakoplov tipa 'Pilatus' stavljen u pripravnost. Nastavak pomorske potrage započeo je danas, 21. kolovza u 05.10 sati u arhipelagu Kornat – Smokvica – Kurba Vela, a službenici Lučka kapetanije Šibenik već u 06.45 sati dojavili su o pronalasku nestalog njemačkog turista na otoku Smokvica Vela, koji je srećom zatečen živ i neozlijeđen, a potvrdom njegovog identiteta MRCC Rijeka obustavila je daljnju potražnu akciju. Spašeni Njemac prevezen je brodicom šibenske Kapetanije u Murter, gdje je zbrinut od djelatnika Hitne medicinske pomoći, koji su ustanovili tek blažu pothlađenost, čime je ova akcije uspješno okončana.

Događaji koji su prethodili potražnoj akciji započeli su u subotu, 19. kolovoza u 15.25 sati, kada je iz Lučke ispostave Poreč u MRCC Rijeka dojavljeno o težoj pomorskoj nesreći sa dvije ozlijeđene osobe, strani državljani koji su stradali uslijed sudara jet-skiima, kojima su upravljali morem ispred Vrsara. Ozlijeđeni su odmah nakon nesreće izvučeni na obalu i preuzeti od djelatnika Hitne medicinske pomoći, dok su službenici Lučke kapetanije Pula i porečke Ispostave obavili očevid o uzrocima pomorske nesreće u suradnji sa službenicima Pomorske policije Pula, koji su na poziciji nesreće nastupili prvi te je svo daljnje priopćavanje u ovom slučaju bilo u policijskoj nadležnosti.

U noći sa subote na nedjelju došlo je do znatnog jačanja nevremena na moru, slijedom čega su službenici MRCC Rijeka koordinirali nekoliko spasilačkih akcija te zaprimili brojne pozive nautičara i turista o poteškoćama na moru, najevećim dijelom u istarskom akvatoriju, srećom bez stradalih ili značajnije matrijalne štetem, kojima priopćavamo ukratko kronološki.

U nedjelju, 20. kolovoza u 14.32 sati MRCC Rijeka sa Lučkom ispostavom Novi Vinodolski koordinira spasilačku akciju na moru ispred Povila, nedaleko Novog Vinodolskog, prema dvije osobe na dasci za jedrenje koje su nekontrolirano plutale nošene jakim udarima bure prema otvorenom moru. Službenici LI Novi Vinodolski uspjeli su ih pronaći u 15.00 sati kada su ih neozlijeđene prekrcali na brodicu i prevezli na obalu.

Službenici Lučke ispostave Starigrad – Paklenica jučer u 15.03 sata dojavili su u MRCC Rijeka o uspješno okončanoj spasilačkoj akciji prema dvoje državljana Republike Poljske, ocu i petogodišnjoj kćerki, koje su službenici Ispostave spasili iz mora ispred Starigrada dok ih je jaka bura i morska struja nosila prema otvorenome moru. Oboje su neozlijeđeni vraćeni na obalu.

Posljednja spasilačka akcija pokrenuta je jučer, 20. kolovoza u 16.00 sati kada su službenici MRCC Rijeka zaprimili dojavu posredstvom ŽC 112 Gospić o dvije osobe na malom gumenom čamcu koje je bura odnijela iz mjesta Ribarica, nedaleko Karlobaga, na otvoreno more prema otoku Pagu, stoga je uz plovila Lučke kapetanije Senj i okolnih ispostava angažiran i Jadrolinijin trajekt „Supetar“, koji je u vremenu traganja plovio najbliže poziciji gumenjaka. MRCC Rijeka je u ovu spasilačku akciju angažirala i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja iz Zadra i Gospića te pripadnike Dobrovoljnog vatrogasnog društva Metajna, koje je uputila prema pretpostavljenoj poziciji nasukanja, na otoku Pagu. Zbog opasnosti od stradavanja uslijed potapanja ili nasukanja zbog izrazito jakih udara bure, iz MRCC Rijeka bio je upućen zahtjev i prema Obalnoj straži RH za angažiranjem zrakoplova tipa 'Pilatus', koji je u 18.20 sati započeo zračnu potragu, ali koja je nedugo potom i obustavljena budući da su 18.44 sati članovi DVD Metajna dojavili o pronalasku dvoje brodolomaca u uvali između Male luke i Triluke. Spašeni brodolomci (rođeni 1987. i 1994. godine) državljani su Republike Slovenije i pronađeni su neozlijeđeni i u dobrom tjelesnom stanju, čime je spasilačka akcija uspješno okončana.

Napominjemo da tijekom današnjeg dana, 21. kolovoza službenici MRCC Rijeka zaprimaju brojne pozive očevidaca sa plaža sjevernog i srednjeg dijela hrvatskog Jadrana o osobama na raznim rekreativnim plutajućim objektima, koje bura nosi od obala prema otvorenom moru, stoga apeliramo prema svim sudionicima u pomorskom prometu, posebno onima koji upravljaju sporstko rekreatvnim plovilima te prema kupačima da se pridržavaju sigurnosnih pravila u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru, a u cilju izbjegavanja pogibeljnih situacija