Jedrilici slomljen jarbol prilikom prolaska ispod mosta Mali Ždrelac

Photo nsl s-y HAV ZDRELAC LIBNM 15-9_14.jpg
Lučka ispostava Biograd na moru izvjestila je danas Ministarstvo i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spšavanja na moru (MRCC Rijeka) o pomorskoj nesreći u kojoj je teže oštećena jedrilica u plovidbi Malim Ždrelcom.

Djelatnici biogradske Ispostave očevidom su utvrdili kako je jučer, 14. rujna u 13.00 sati jedrilica dužine 11,90 metara, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, tijekom prolaska ispod mosta Mali Ždrelac jarbolom zapela za mosnu konstrukciju, što je rezultiralo puknućem u gornjem dijelu konstrukcije jarbola.

Nesreća se dogodila zbog krive procjene i nesmotrenosti voditelja jedrilice, T.K.F. (rođen 1952. godine), njemački državljanin, koji je unatoč jasno istaknutom upozorenju na konstrukciji mosta o zabrani plovidbe ispod mosta pomorskim objekatima čija visina prelazi 16,5 metara, nastavio plovidbu i jarbolom udario u most čime je, uz pričinjenu matrijalnu štetu, ovim nesmotrenim manevrom doveo u izravnu opasnost i tri člana posade jedrilice, također njemački državljani, od kojih srećom nitko nije ozlijeđen.

Nakon udara u most jedrilica je sa slomljenim jedrom, pogonjena brodskim motorom pristala u polazišnu luku, biogradsku nautičku marinu "Kornati"

Danas dovršenim očevidom o uzrocima ove pomorske nesreće djelatnici Lučke ispostave Bigorad na moru vlasniku, hrvatskoj charter trvrtki izdali su zabranu plovidbe za havariranu jedrilicu koja je zadržana na vezu u biogradskoj marini radi procjene pričinjene štete, dok je njemačkom skipperu izrečena novčana kazna u iznosu od 5.100,00 kuna.

Nadzorom na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora, niti su pronađeni djelovi jedrilice koji bi ugrožavali sigurnost plovidbe u tome području.