U Ministarstvu održan sastanak na temu financiranja zelenog brodarstva i novogradnji sredstvima Europske investicijske banke (EIB)

Photo NSL DT 19.09_17.JPG
Danas je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan radni sastanak na temu financiranja ekološki prihvatljivog tzv. zelenog brodarstva.

Svrha održavanja današnjeg sastanka bila je prezentacija mogućnosti koje brodarima pruža Program Europske investicijske banke (EIB) za financiranje zelenog brodarstva – engl. Green Shipping Financing Programme, te definiranje budućih aktivnosti u svrhu financiranja zelenog brodarstva i gradnje brodova.

Na sastanku su sudjelovali državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac i pomoćnik ministra Anđelko Petrinić sa suradnicima, direktor Ureda EIB-a u Republici Hrvatskoj Anton Kovačev i predstavnik EIB-a gospodin Mark Clintworth, kao i predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), te hrvatske udruge brodara „Mare Nostrum“.

Nakon uvodne riječi državne tajnice Maje Markovčić – Kostelac, okupljenima se ispred udruge brodara „Mare Nostrum“ obratio gospodin Sandro Vidas koji je održao prezentaciju na temu troškova brodara za ispunjavanje zahtjevnih međunarodnih i europskih standarda vezanih za zaštitu okoliša od onečišćenja s brodova i smanjenje emisija CO2 te njihovih planova za ugradnju potrebne opreme i gradnju novih brodova.  

Sa uvjetima i kriterijima Programa EIB-a prisutne je upoznao Mark Clintworth, savjetnik za brodarstvo u Europskoj investicijskoj banci. Gospodin Clintworth je naglasio da Program zajmova za zeleno brodarstvo - engl. Green Ship Loans omogućava ugradnju opreme odnosno gradnju brodova uz direktne zajmove od EIB-a za veće iznose kao i zajedničke zajmove sa partnerskim komercijalnim bankama za manje iznose, te kako je moguće i kombiniranje sa drugim instrumentima Europske unije (bespovratna sredstva iz fondova EU i zajmovi). U slučaju korištenja Programa garancije za zeleno brodarstvo – engl. Green Shipping Guarantee ključno je smanjenje rizika za komercijalne banke putem jamstva ili novca koje daje EIB.

Slijedom navedene prezentacije od strane EIB-a, kao i činjenice da HBOR već ima Program financiranja brodarstva, te su neki hrvatski brodari već korisnici njihovih kredita, na sastanku je dogovoreno osnivanje Radne skupine koja će izraditi prijedlog načina financiranja zelenog brodarstva u Republici Hrvatskoj koristeći sve dostupne instrumente i izvore financiranja te definirati ulogu države, ako je potrebna. U radnu skupinu će biti uključeni predstavnici HBOR-a, EIB-a, Ministarstva financija i brodara, a ulogu koordinatora će imati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.