Ugašen požar na turskom tankeru

Photo 5 ts Nazo-S 22-6_13.jpg
Jutros oko 7 sati u potpunosti je ugašen požar na turskom tankeru koji je buknuo na nadgrađu broda jučer u popodnevnim satima. Nakon saniranja plamena, i pregleda broda, tanker je otegljen prema remontnom brodogradilištu u Italiji.

Podsjećamo, brod na kojem nije bilo tereta plovio je iz Ravene prema Crnom moru i luci Galati a odmah po izbijanju požara 12 brodolomaca prekrcalo se na brod "Anamaria" koji je bio u blizini, nakon čega ih je preuzeo spasilački brod talijanske straže.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC) poziv upomoć zaprimila je jučer oko 18.10 sati od zapovjednika, a  91 metarski tanker tada se nalazio u talijanskoj zoni odgovornosti, oko 3 nautičke milje od linije razgraničenja područja traganja i spašavanja između Hrvatske i Italije.

MRCC Roma na poziciju je uputila dva tegljača s protupožarnim topovima i jedan patrolni brod talijanske Obalne straže koji su na poziciju stigli noćas oko 1 sat i ugasili požar. Područje je preletio jutros i pilatus Obalne straže RH.

O slučaju su jučer odmah obaviještene sve lučke kapetanije RH i Obalna straža te pozvani na pripravnost za slučaj potrebe, a u pripravnosti je bio stavljen i remorker "Pluton" Jadranskog pomorskog servisa.

VTS Služba pute radara tijekom večeri i noći nadzirala je kretanje broda bez pogona u plamenu , a MRCC Rijeka kontinuirano je bila u kontaktu s MRCC Roma.

O navedenom su izvještavani zapovjednik i članovi i Stožera za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora za slučaj potrebe djelovanja.

Pozicija tankera noćas oko 22 sata bila je oko 40 nautičkih milja od Ancone i oko 55 nautičkih milja zapadno od Dugog otoka.