Talijanski ronilac smrtno stradao kod Mošćenićke Drage

Photo SAR - kalafurija.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer je u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Rijeka i Pomorskom policijom odrganizirala akciju hitnoga medicinskog transporta za ronioca kojemu je naglo pozlilo tijekom ronjenja u riječkom akvatoriju.

Nakon što je Središnjica jučer, 2. travnja u 17.30 sati zaprimila poziv sa ronilačke brodice luke upisa Mošćenička Draga, kojom je upravljao vlasnik te ujedno i voditelj ronilačke grupe, o nezgodi ronioca kojemu je pozlilo prilikom organiziranoga ronjenja na boce, pokrenuta je koordinirana akcija spašavanja, odnosno hitnoga medicinskog trasporta za ronioca. Budući da su u trenutku dojave o nezgodi još dvojica ronioca iz iste grupe bila u postupku izranjanja, Središnjica je voditelju ronjenja naložila da odmah nakon izrona preostale dvojice otplove za Mošćeničku Dragu, kamo je već iz Rijeke bilo upućeno najbrže rasploživo plovilo riječke Kapetanije za daljnji transport unesrećenog. MRCC Rijeka je u mošćeničku lučicu također uputila i djelatnike Hitne medicinske pomoći da dočekaju i preuzmu stradalog u daljnje medicinsko postupanje.

Kako je u kontaktu sa zapovjednikom plovila riječke Kapetanije utvrđeno da će im trebati moguće i nešto više od sat vremena da pristignu na odredište, Središnjica je u koordinaciji sa riječkom Pomorskom policijom u mošćeničku lučicu uputila znatno brži službeni policijski gliser koji u 18.24 sati presreće ronilačko plovilo sa kojega preuzimaju unesrećenika te ga urzo potom prevoze u Mošćeničku Dragu, gdje su ga u kritičnome stanju u daljnje medicinsko postupanje i transport preuzeli djelatnici HMP Rijeka, no već u 19.37 sati Pomorska policija Rijeka dojavila je u Središnjicu da je unesrećeni ronioc nažalost preminuo unatoč neprestanim pokušajima reanimacije medicinskih djelatnika.

Djelatnici riječke Kapetanije u suradnji sa policijskim službenicima ustanovili su da je preminuli ronilac N.P. (rođen 1955. godine), talijanski državljanin koji je stradao pod za sada neutvrđenim okolnostima, dok voditelj ronilačke grupe te ronilačko plovilo posjeduju sve potrebne službene dozvole i uvjerenja za obavljanje transporta i provođenje organiziranoga ronjenja na boce.

Istragu o točnim uzrocima ove nesreće zajednički provode djelatnici Lučke kapetanije Rijeka i Pomorske policije.