Britanski nautičari nasukali se na hridi kod Šibenika, nema ozlijeđenih

Photo nsl LK calafuria 1_16.jpg
Charterirana jedrilica sa četvero britanskih nautičara nasukala se jučer popodne na hridi nedaleko Šibenika zbog pogreške skippera.

U Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 16. svibnja u 17.00 sati zaprimljen je poziv očevidca sa obale o nasukanju jedrilice na poziciji hrid Kraplun, u blizini šibenskoga gradskog predjela Brodarica, o čemu je Središnjica obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Šibenik i Pomorsku policiju čije je službeno plovilo odmah upućeno prema poziciji nasukanja budući da se u trenutku dojave nalazilo najbliže mjestu nasukanja.

Dolaskom na poziciju nasukanja policijski službenici u suradnji sa djelatnicima šibenske Kapetanije utvrdili su da su svih četvero članova posade neozlijeđeni, svi britanski državljani, a pregledom nasukane jedrilice naziva „White Rabbit“, hrvatske zastave, dužine 14,15 metara, u vlasništvu hrvatske chatrer tvrtke nisu ustanovljena ozbiljnija oštećenja te su djelatnici LK Šibenik vlasniku plovila izdali nalog za komercijalno odsukavanje.

Očevidom je također utvrđeno da se nasukanje dogodilo zbog pogreške skippera, odnosno zbog netočne procjene dubine mora tijekom plovidbe u predjelu nasukanja.

U vremenu prijama dojave o nezgodi na moru su vladali relativno povoljni vremenski uvjeti uz umjereni sjeverozapadni vjetar koji je prema kraju dana bio u jačanju što je donekle otežalo postupak odsukavanja, no jedrilica je ipak uspješno odsukana sinoć u 21.00 sat te je samostalno nastavila daljnju plovidbu.

Na poziciji nasukanja nisu uočeni tragovi onečišćenja mora i morskog okoliša.