Njemački ronilac smrtno stradao kod Pelješca, jučer i tijekom noći zabilježen niz pomorskih nesreća i nezgoda uslijed jakog nevremena

Photo SAR_14.jpg

Njemački ronilac stradao je uslijed zdravstvenih tegoba prilikom organiziranoga ronjenja na poluotoku Pelješcu, Središnjica je tijekom jučerašnjega dana i noći koordinirala niz spasilačkih akcija na moru koje su najvećim dijelom uzrokovane ne pripremljenošću posada na upravljanje plovilima po nevremenu.

Dojava o teškoj ronilačkoj nesreći Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) upućena je od djelatnika Lučke ispostave Trstenik jučer, 10. kolovoza u 12.54 sati kada su prenijeli obavijest o stradalome Z.R.W. (rođen 1960. godine), njemački državljanin, koji je preminuo tijekom organiziranoga ronjenja s bocama.

Očevidom na poziciji nesreće djelatnici LI Trstenik utvrdili su da je Nijemac nastradao zbog neutvrđenih, iznenadnih zdravstvenih tegoba kad je oko 11.00 sati kao član ronilačke skupine ronio u moru nedaleko Trstenika, kod Pelješca. U okviru očevidnih radnji izuzete su izjave ostalih članova ronilačke skupine kao i voditelja organiziranoga ronjenja, V.G., hrvatski državljanin koji je stradaloga Njemca pokušao spasiti čim je primjetio da pokazuje znakove zdravstvenih smetnji, no nažalost, nedugo po izranjanju njemački ronilac je preminuo, što su konstatirali i djelatnici Hitne medicinske pomoći Pelješac koji su nedugo po dojavi o nesreći pristigli na dojavljenu poziciju.

O ronilačkoj nesreći obaviještena je Lučka kapetanija Dubrovnik te Pomorska policija Dubrovnik čiji službenici su preuzeli tijelo stradaloga ronioca te provode daljnje istražne radnje o uzrocima stradavanja u okviru policijskih ovlasti.

SPASILAČKE AKCIJE I NEZGODE NA MORU 10. / 11.08.2016.
MRCC Rijeka tijekom jučerašnjega dana i tijekom noći do ranih jutarnjih sati pratila je i koordinirala nekoliko spasilačkih akcija te zaprimila dojave o brojnim pomorskim nezgodama sa većom i manjom matrijalnom šeteom na plovilima uslijed jačega nevremena na moru, srećom bez ljudskih žrtava.

Jučer u 15.25 sati Središnjica je pokrenula koordiniranu spasilačku akciju slijedom zaprimljene dojave očevidca posredstvom Županijskoga dojavnog centra ŽC 112 Rijeka, o četiri kanua sa 5 osoba u pogibeljnoj situaciji koji su se pod olujnim udarima bure nasukali na obalu nedaleko mjesta Voz, otok Krk. Slijedom zaprimljene dojave MRCC Rijeka je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Rijeka prema brodolomcima uputila djelatnike riječke Kapetanije koji su u 16.19 sati doplovili na dojavljenu poziciju gdje su pronašli sva četiri kanua i jednu neozlijeđenu osobu koja je potvrdila da su ostala četiri kanuista također neozlijeđeni pječice nastavili kopnom do mjesta Voz, odakle su se telefonski javili i poručili da se vraćaju vozilom po kolegu i kanue, čime je ova akcija uspješno okončana.

U 17.09 sati MRCC Rijeka posredstvom ŽC 112 Šibenik zaprimila je slijedeći poziv iz lokalnog autokampa na otoku Murteru od hrvatskoga turiste koji je dojavio nestanak supruge, K.B. (rođena 1965. godine), hrvatska državljanka, koja je nestala sa kanuom dok je veslala od Vrgade prema Murteru. Naime, nakon izleta na Vrgadu oko 11.00 sati svatko sa svojim kanuom krenuli su natraga prema Murteru, no kako supruga do popodnevnih sati nije doplovila u kamp, suprug je dojavio njezin nestanak o čemu je obaviještena Lučka kapetanja Šibenik čiji djelatnici su odmah po dojavi isplovili u potražnu akciju. Nedugo nakon početka akcije traganja, u 17.34 sati suprug nestale kanuistice dojavio je u MRCC Rijeka kako je supruga samostalno i srećom neozlijeđena doplovila u autokamp, o čemu je Središnjica obavijestila nadležnu šibensku Kapetaniju te obustavila daljnje traganje.

U 18.10 sati MRCC Rijeka zaprimila je poziv pogibelji posredstvom ŽC 112 Rijeka o surferu kojega je odnijela jaka bura na moru ispred Klenovice te je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom ispostavom Novi Vinodolski pokrenula spasilačku akciju prema surferu u pogibelji. U 18.30 sati djelatnici LI Novi Vinodolski u MRCC Rijeka dojavili su da su srećom neozlijeđenoga surfera iz mora izvukli ribari sa ribarice naziva „Kremovik“ i prevezli ga u Klenovicu u pratnji službenoga plovila Ispostave.

Kako je prema večeri nevrijeme praćeno jakim udarima bure bilo u jačanju, u Središnjici su zaprimljene brojne dojave sa područja Dalmacije o nizu težih i lakših pomorskih nezgoda, u kojima su pričinjene matrijalne štete na plovilima, bez stradalih i ozlijeđenih.

U 23.38 sati ŽC112 Split dojavili su u MRCC Rijeka o lak*oj pomorskoj nezgodi u uvali Ždrilca, Pakleni otoci gdje je motorna jahta naziva „Niki 1“, dužine 23 metra tijekom boravka na vezu zbog zapetljane užadi udarila u susjedna plovila pri čemu je nastala manja matrijalna šteta na plovilima. Na poziciji nezgode nije bilo onečišćenja mora i morskog okoliša, dok je vlasnicima plovila iz Središnjice naloženo javiti se tijekom današnjega dana u nadležnu Lučku ispostavu Hvar vezano uz prijavu šteta.

Noćas, 11. kolovoza oko 00.30 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je obavijest posredstvom VTS Rijeka o brodolomcu koji je neozlijeđen spašen iz mora sjeveroistočno od Lastova od posade jedrilice „Fortune*, koji su po pristanku u luku Hvar dojavili djelatnicima Središnjice i nadležne Lučke ispostave Hvar o obavljenome spašavanju brodolomca A.S. (rođen 1980. godine), britanskog državljanina koji je djelatnicima LI Hvar izjavio kako je tijekom plovidbe ispred hvarske luke ispao iz tendera jedrilice naziva „Festine Lente II“, dok je sa još dva člana posade na tenderu pokušavao pronaći mjesto sidrenja matične jedrilice.

U 01.10 sati ŽC 112 Split u MRCC Rijeka prenio je poziv od S.W., britanskoga državljanina koji se u vrijeme dojave nalazio u Palmižani, Pakleni otoci, gdje je prethodno usidrio jedrilicu naziva „Lisa* u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, koju po povratku nije  mogao pronaći, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Hvar i vlasnik jedrilice. Pred jutro, oko 06.00 sati S.W. je dojavio o pronalasku jedrilice u Palmižani, koja se najvjerojatnije otrgnula sa veza uslijed jačega nevremena na moru.

Tijekom noći MRCC Rijeka zabilježila je još nekoliko dojava o nasukavanjima i oštećenjima plovila kod otoka Šćedro, uslijed zapetljavanja sidrene užadi na sidrištima zbog jakoga vjetra. Svi prijavljeni slučajevi komercijalno su odrađeni angažmanom tvrtki specijaliziranih za pružanje pomoći plovilima i posadama na moru. Nije bilo ozlijeđenih nautičara.

Danas u 09.20 sati MRCC Rijeka i resorno Ministarstvo obaviješteni su od djelatnika Lučke kapetanije Zadar uočeno je onečišćenje mora u Gradskoj luci Zadar. Onečišćenje se protezalo između lučkih vezova 1 i 3, slijedom čega su iz zadarske Kapetanije angažirali komercijalnu tvrtku specijaliziranu za otklanjanje onečišćenja na moru te je zagađenje u potpunosti uklonjeno danas do 14.30 sati.