Suradnja ACI-a i talijanske nautičke udruge

Photo ACI04072011.jpg
Predsjednik Uprave ACI d.d., najvećeg poslovnog lanca marina na Mediteranu, Bruno Bonifačić i nacionalni predsjednik talijanske nautičke udruge Lega Navale Italiana, admiral Franco Paoli, potpisali su 17. travnja 2013. u Monfalconeu (Italija) dokument o strateškoj suradnji dvaju velikih nautičkih sustava na dvije obale Jadrana, priopćeno je iz ACI-a.

Potpisanim sporazumom članovi ACI Cluba i članovi Lega Navale Italiana moći će ostvarivati poseban sustav pogodnosti  u čak 107 marina na obje strane Jadrana s preko 14.000 vezova. Detalji sustava pogodnosti koji se pripremaju za nautičare objavit će se tijekom događanja vezanih uz program obilježavanja 30 godina od osnutka ACI-a, u istoj godini u kojoj Hrvatska i formalno postaje članica EU.

Ovim sporazumom o strateškoj suradnji ACI je potvrdio i ojačao svoju poziciju najvećeg nautičkog poslovnog sustava na Mediteranu kako po broju marina tako i po broju vezova koji je na raspolaganju njegovim članovima.

Razmatrani su i budući projekti suradnje ACI-a i LNI orijentirani prema turističkoj i kulturnoj promidžbi nautičkog turizma te projekti inovativnih pristupa i inicijativa u očuvanju prirodnih ljepota mora i obale. Poseban značaj pridan je razvoju zajedničkih akcija i aktivnosti na moru za djecu i osobe s invaliditetom.

Ovaj značajan događaj za razvoj nautičkog turizma u jadranskoj regiji predstavlja tek prvi korak suradnje usmjerene njegovanju kulture plovidbe koja će se temeljiti na načelima zaštite okoliša, održivog razvoja te turističkog i gospodarskog razvoja susjednih zemalja koje povezuje more. Očekuje se da će se vremenom u njega uključiti i druge zemlje bazena Jadranskog mora a kasnije i Sredozemlja.

ACI d.d. ovim sporazumom kao prvim u nizu, započinje novi razvojni ciklus koji uključuje modernizaciju poslovanja, širenje ponude i mreže lokacija u Hrvatskoj ali i iskorak na inozemna tržišta.

Lega Navale Italiana je nautička udruga osnovana 1897. Godine koja djeluje kao neprofitna organizacija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, a danas ima ulogu Ureda za kulturu i Udruge za zaštitu okoliša s djelovanjem na području društvene promocije i aktivnosti vezanih za rekreaciju i sportove na vodi.

Adriatic Croatia International Club – ACI d.d. je poslovni nautički sustav koji čine 22 marine i 1 privezište na površini od 1.274,4 kvadratna kilometra pomorskog dobra na hrvatskoj obali i otocima Jadrana od čega na akvatorij otpada 872,9 km2 a na teritorij 374,5 km2. U ACI-eve marine 2012. godine uplovilo je 84.500 plovila koja su ostvarila 107.608 brod dana i bile domaćinima više od 400.000 stranih i domaćih nautičara, o čemu možete više saznati na web - stranici: www.aci-club.hr.