Ministar Hajdaš Dončić u akciji "Sigurnost plovidbe 2012“

Photo nsl w min SHDoncic LK Sib nadzor 7_12.jpg
Glisiranje blizu obale te nepotpuna dokumentacija bili su najčešći prekršaji vlasnika plovila koje je šibenska Lučka kapetanija tijekom jutrošnjeg dijela akcije pojačanog nadzora pomoskog prometa „Sigurnost plovidbe 2012“ zaustavila u pregledu svojim brodom „Šibenik“. U akciji koju svake ljetne sezone kao pojačani nadzor i dobre preventive sigurnosti pomorske plovidbe provode istodobno svih osam lučkih kapetnija i 72 njezine ispostave danas je upravo na bodu „Šibenik“ sudjelovao i ministar pomostva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić .

„Ovo je jedna od izvrsnih akcija ponajviše preventive i ukazivanja na važnost sigurnosti  plovidbe na našem moru tijekom ljetne sezone čiji nadzor inač lučk kapetanije rade redovito jer je s obzirom na još uvijek velik broj prekršaja važno stalno upozoravati brojne nautičare, kako strance tako i naše ljude, da se i tijekom odmora valja držati pravila i biti obziran prema sebi, drugima u prometu na moru.

Kao i u kopnenom prometu trenutak nepažnje i neobzira može imati visoku cijenu, mogu stradati, a nažalost i stradavaju ljudi, što se najčešće i događa zbog nepridržavanja pravila plovidbe u pomorskom prometu. Valja biti obziran i prema moru i njegovoj zaštiti, čuvati ga od nepotrebnog onečišćenja. Ispuštanje balasnih voda, smeća s broda i onečišćenje obala i uvala također su dosta učestala ponašanja kako vlasnika brodova tako i korisnika chartera i zadovoljstvo mi je sudjelovati u ovakvoj akciji kojoj je ključna poruka: Čuvajmo more koje nam puža toliko užitaka u ljetnim mjesecima, čuvajmo našu prekrasnu obalu, uživajmo u prirodi danas i ostavimo je urednom za sobom kako bismo uživali u njoj i sutra“, naglasio je ministar Hajdaš Dončić novinarima koji su također sudjelovali u akciji na brodu Šibenik šibenske Lučke kaptanije.

Cilj ovakvih akcija koje se zbog pojačanog pomorskog prometa i zbog prevencije glisiranja unutar nedozvoljenog područja već tradicionalno pojačano provode tijekom svake turističke sezone je i nadzor plaža i kupališta, nadzor koncesijskih odobrenja za iznajmljivače plovila, nadzor putničkih plovila te nadzor nad onečišćenjem od strane polovila i njihovih vlasnika. Tijekom sezone prosječno na Jadranu plovi 170 tisuća charter plovila,  30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila, a u jadranske luke uplovljava ukupno oko 100 tisuća brodova.

Tijekom redovne kontrole sigurnosti plovidbe lučke kapetanije prosječno godišnje u raznim prekršajima uhvate oko 2,5 tisuće plovila, a lani su ispisali prekršajnih kazni u ukupnoj vrijednosti 2,1 milijun kuna. Od čga je 500-tinjak za pekršaje glisiranja uz obalu.

Služba za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS) tijekom akcije će pružati podršku sudionicima akcije dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranih pomorskim objektima, a posebice o slučajevima glisiranja preblizu obale. U akciji osam lučkih kapetanija (Pula, Rijeka, Senj, Zadar,Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) i njezinih ispostava sudjeluje četiri broda lučkih kapetanija „Pojišan“, „Vid“, „Šibenik“ i „Danče“ i 24 brodice.