Otvoren jubilarni 55. međunarodni znanstveni simpozij “Elektronika u pomorstvu – ELMAR 2013”

Photo nsl zmjZA ELMAR-ZD 25-9_13.JPG
Jubilarni 55. međunarodni znanstveni simpozij “Elektronika u pomorstvu – ELMAR 2013.”, otvoren je u Zadru, i trajati će do 27. rujna.

Međunarodni simpozij ELMAR, kao najstariji znanstveni simpozij u Europi, predstavlja jedinstveno mjesto okupljanja stotinjak vrhunskih međunarodnih i hrvatskih stručnjaka iz područja industrije, državne i javne uprave te akademske zajednice radi razmjene znanja, iskustava i najnovijih dostignuća u područjima poput elektronike u pomorstvu, radionavigacije, radijskih komunikacija, satelitskih komunikacija, obradbe slike i video signala, obradbe govora i zvuka, multimedijskih usluga i aplikacija. Simpozij se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, kao dugogodišnjeg stalnog pokrovitelja, simpozij je otvorio zamjenik ministra Zdenko Antešić, koji je u pozdravnom govoru naglasio da je ELMAR, zahvaljujući svojoj tradiciji dugoj 55 godina, postao nezaobilazno okruženje za održive inovacijske i znanstveno-tehnološke aktivnosti. Osobito je istaknuo njegov doprinos stalnim ulaganjem u znanost, čime se na najbolji mogući način osigurava razvoj i konkurentna prednost hrvatskoga gospodarstva i društva u cjelini, a što je posebno važno nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i punopravnog uključivanja u jedinstveno europsko tržište. Gospodin Antešić spomenuo je velike zasluge ELMAR-a u proteklom razdoblju i na području popularizacije znanosti, poglavito među mladim, budućim znanstvenicima koji su svoje prve radove predstavili upravo na ovome simpoziju.

Tijekom svečanog otvorenja simpozija, kojemu su nazočili i predstavnici grada Zadra i Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije, Hrvatske radiotelevizije, Odašiljača i veza d.o.o., Tankerske plovidbe Zadar i Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, dodijeljena su prigodna priznanja Hrvatskog društva „Elektronika u pomorstvu – ELMAR” zaslužnim institucijama i pojedincima u prigodi 55 godina kontinuiranog održavanja simpozija ELMAR. U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, zamjenik ministra Zdenko Antešić primio je Priznanje koje je uručila predsjednica društva prof.dr.sc. Branka Zovko-Cihlar (FER), a za dosadašnji rad u organizaciji simpozija ELMAR priznanje je dobio i Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte u Ministrstvu pomorstva prometa i infrastrukture.