Češki nautičari nasukali se kod Kaprija, na zadarskom području obavljena dva hitna transporta pacijenata

Photo SAR - kalafurija.jpg
Na šibenskom području nadzora sigurnosti plovidbe danas je poduzeta akcija spašavanja peteročlane posade uslijed nasukanja, dok su jučer na zadarskom području poduzete dvije akcije hitnoga medicinskog transporta pacijenata.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas, 17. lipnja u 11.55 sati zaprimila je posredstvom sudionika u pomorskome prometu dojavu o nasukanju nepoznate jedrilice na istočnoj strani otoka Kaprije, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenula akciju spašavanja.

Djelatnici šibenske Kapetanije ubrzo su pristigli na dojavljenu poziciju, uvala Luke, gdje su pronašli manju jedrilicu, dužine 7,5 metara, češke zastave nasukanu na otočnim stijenama, dok je peteročlana posada na obližnjim stijenama dočekala pomoć.

Prema prikupljenim podatcima djelatnici šibenske Kapetanije utvrdili su da je do nasukanja češke jedrilice najvjerojatnije došlo uslijed kvara pogonskoga stroja u trenutku dok su na moru vladale nepovoljne vremenske prilike, te se jedrilica nasukala na stijene otoka Kaprije, dok se peteročlana posada spasila iskakanjem iz plovila na obalu.

Pregledom jedrilice ustanovljena su ozbiljna oštećenja trupa, no bez onečišćenja. Voditelj jedrilice kao i ostalih četvero članova posade, svi češki državljani prevezeni su službenim plovilom u Šibenik, a djelatnici Lučke kapetanije Šibenik očekuju da se vlasnik jedrilcie, P.H., također češki državljanin odazove pozivu na razgovor u okviru očevidnih radnji o uzrocima ove nesreće.


Na zadarskome području nadzora sigurnosti plovidbe zabilježene su dvije akcije medicinskoga transporta pacijenata sa Dugog otoka, Božava, u Zadar, a koje su jučer, 16. lipnja poduzeli djelatnici Lučke ispostave Božava.

Prvi medicinski prijevoz započeo je u 9.23 sati slijedom zaprimljenoga poziva iz mjesta Sali na Dugom otoku, te su djelatnici božavske Ispostave službenim plovilom preuzeli u hitan transport pacijenta F.S. (rođen 1941. godine), njemački državljanin, te su ga prevezli u Sukošan kamo su pristali u 9.55 sati, gdje su pacijenta u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar.

Drugi medicinski prijevoz obavljen je jučer, 16. lipnja u 14.40 iz uvale Telašćica sa školskoga broda „Kraljica mora“, sa kojega je službenim plovilom Lučke Ispostave Božava u hitan medicinski transport, u pratnji dežurne saljske liječnice, preuzet učenik R. C. (rođen 1998. godine) te je također prevezen u Sukošan, gdje su ga u 15.55 sati u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Zadar.