Unaprijeđen status hrvatske zastave na bijeloj listi Pariškog memoranduma u 2013. godini

Photo TP ALAN-barjak_7.jpg
Temeljem ostvarenih  rezultata u prošlom trogodišnjem razdoblju, koji obuhvaća razdoblje od 2011. do 2013. godine, u kojem nije bilo  zaustavljanja brodova hrvatske zastave,  na godišnjoj sjednici Komiteta Pariškog memoranduma koji se održava u Vilniusu, u Litvi od 19. do 23. svibnja, usvojeno je godišnje Izvješće za 2013. godinu temeljem kojega je status brodova Hrvatske zastave u 2013. godini unaprijeđen, te se u odnosu na prethodnu godinu Hrvatska zastava nalazi na 9 mjestu Bijele liste Pariškog memoranduma od ukupno 45 članica.

Istodobno, u godišnjem izvješću za 2013. godinu Američke obalne straže, Hrvatska je predložena, zajedno sa Belgijom i Singapurom, za najbolju zastavu u 2013. godini u Sjedinjenim američkim državama, a na osnovu rezultata inspekcijskih pregleda hrvatskih brodova u lukama SAD-a.

Status hrvatske zastave u svijetu redovito se utvrđuje temeljem rezultata inspekcijskih pregleda brodova u stranim lukama, odnosno na temelju omjera zaustavljanja domaćih brodova u odnosu na ukupan broj inspekcijskih pregleda u razdoblju od tri godine.

Kao osnovni alat za mjerenje uspješnosti svake državne zastave, Pariški memorandum primjenjuje statističku metodu koja na temelju postotka zaustavljanja brodova određene zastave, te uzimajući u obzir ukupan broj inspekcijskih pregleda na brodovima određene zastave, rezultira svrstavanje državnih zastava na crnu, sivu odnosno bijelu listu. Pri tome su države zastave na crnoj listi značajno lošije od prosjeka Pariškog memoranduma koji čine države na sivoj listi, dok su a države na bijeloj listi po svim parametrima znatno bolje od prosjeka Pariškog memoranduma.

Pariški memorandum osnovan je 1982. godine kada ga je potpisalo 14 država članica Europske unije, a od tada su mu pristupile brojne obalne države europe, te Kanada, Norveška, Rusija i Island. Danas Pariški memorandum broji 27 država članica, a Hrvatska je punopravna članica od 1. siječnja 1997. godine.

Cilj određivanja statusa po kriterijima memoranduma je spriječavanje plovidbe ispodstandardnim brodovima u regiji Pariškog memoranduma. 

Unaprjeđenje statusa  hrvatskih brodova na bijeloj listi vrijedan je uspjeh postignut prvenstveno zalaganjem inspekcijskih službi nadležnoga Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatskog registra brodova i hrvatskih brodara čiji brodovi plove u međunarodnoj plovidbi, a nakon svrstavanja hrvatske zastave na bijelu listu Pariškog memoranduma 2010. godine, Republika Hrvatska ostvarila je važan cilj, te je nastavila ka daljnjem unaprjeđenju sigurnosti plovidbe hrvatske flote.