AZOLPP: Iskaznice zatražilo više od 60 000 otočana

Photo Azolp01072011.jpg
Od 15. rujna 2014. godine, kada je započelo prikupljanje zahtjeva, ukupno je 61 475 otočana zatražilo izdavanje iskaznica za povlašteni prijevoz putnika, a podneseno je i 22 430 zahtjeva za izdavanje iskaznica i vinjeta za prijevoz vozila.

Takvo zanimanje otočana nadmašilo je sva očekivanja, a većina ih je iskaznice već preuzela na prodajnim mjestima Jadrolinija, na kojima su  zahtjevi predani.

Kako od 1. siječnja 2015. godine počinje s radom informatički sustav evidencije otočnih prava (SEOP), te će se povlašteni prijevoz ostvarivati isključivo temeljem iskaznica za osobe, te iskaznica i vinjeta za vozila, česti su upiti Agenciji za obalni linijski pomorski promet kako će putovati otočani koji su tek nedavno zatražili iskaznice.

Razloga za brigu nema jer će svi koji su zahtjeve predali, a isprave im još nisu gotove, moći putovati i bez otočne iskaznice. Oni će na prodajnom mjestu predočiti osobnu iskaznicu, odnosno prometnu dozvolu vozila, te  OIB. Nakon provjere njihovih prava izravno u sustavu SEOP, izdat će se putne karte za povlašteni prijevoz.

Takva će praksa vrijediti i za one otočane koje se tek odluče na traženje iskaznica za povlašteni prijevoz. Jedina je razlika što će pravo na putovanje bez otočne iskaznice moći ostvarivati pet dana nakon podnošenja zahtjeva, koliko je vremena potrebno za njihovu obradu, - priopćeno je iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.