Ministar Oleg Butković i poljski ministar Marek Gróbarczyk potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji u području pomorstva

Photo nsl MIN-POL 9-1_16.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković tijekom dvodnevnog posjeta Poljskoj u Varšavi je održao sastanke sa poljskim kolegama ministrima u cilju jačanja i unaprijeđenja međudržavne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Poljske.

U okviru bilateralnog sastanka resorni ministar Butković zajedno sa ministrom pomorskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova Republike Poljske, Marekom Gróbarczykom supotpisao je Memorandum o razumijevanju i suradnji u području pomorstva (MoU on the Cooperation in the Area of Maritime Issues), koji se posebno odnosi na suradnju u okviru regionalne inicijative "Tri mora" (Jadran - Baltik - Crno more).

Uz ministra Olega Butkovića na bilateralnom sastanku te potpisivanju Memoranduma sudjelovala je državna tajnica za more, Maja Markovčić - Kostelac i NJ.E. Andrea Bekić, veleposlanica RH u Poljskoj.

Ministri Butković i Gróbarczyk u okviru sastanka razmjenili su hrvatska i poljska iskustava u području lučke infrastrukture te brojnim drugim pitanjima u području pomorstva, a u cilju jačanja i unaprijeđenja suradnje dvije države.

Odmah nakon potpisivanja Memoranduma ministar Oleg Butković odazvao se pozivu na bilateralni sastanak sa ministrom infrastrukture i graditeljstva Republike Poljske, Andrzejem Adamczykim na temu prioritetnih infrastrukturnih projekata koji se provode i planiraju u Hrvatskoj te dragocjenim iskustvima u realizaciji, obzrom da je u Poljskoj aktualan plan realizacije infrastrukturnih projekata „Via Carpatia i Via Baltica“, ali i brojni drugi projekti koji su potencijalno od zajedničkog strateškog interesa u području razvoja infrastrukture, kao okosnice razvoja gospodarstva Hrvatske i Posljske.

"Mi sa poljskim kolegama razgovaramo o projektima od zajedničkog interesa kao što je povezivanje Baltika i Jadrana, odnosno, projektima povezivanja Tri mora, a koji želimo oživotvoriti razvojem projekata, posebno u području željezničkog prometa I infrastrukture te području pomorskog prometa i luka.

U okviru službenog posjeta Republici Poljskoj ministar Oleg Butković sutra, 10. siječnja posjetiti će Grad Gdanjsku gdje će se susresti sa predstavnicima pokrajinskih vlasti te obići luku Gdansk i Pomorsku akademiju u Gdyni.