U Klenovici potpisan 16 milijuna kuna vrijedan Sporazum za financiranje druge faze rekonstrukcije luke Klenovica

Photo nsl MIN-PGZ 2-10_17.jpg

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, župan Primorsko - goranske županije, Zlatko Komadina i ravnatelj Županijske lučke uprave Novi Vinodolski, Velimir Antić potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju II. faze rekonstrukcije luke Klenovica ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna.

Potpisanim Sporazumom osigurana su sredstva za izgradnju potpuno novog sekundarnog lukobrana dužine 56 metara i širine 8 metara te dogradnju postojeće operativne obale do sekundarnog lukobrana dužine 58 metara i širine 17 metara.

Nakon potpisa Sporazuma o zajedničkom financiranju projekta, ravnatelj Županijske lučke uprave Novi Vinodolski potpisao je i Ugovor o izvođenju radova s predstavnikom odabranih izvođača radova, Zajednicom ponuditelja koju čine GP Krk i Sun Adria.

Ministar Butković  napomenuo je kako je riječ projektu vrijednom 16 milijuna kuna, od kojih 14 milijuna osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Županija ga  kao investitor sufinancira s 2 milijuna kuna. „Suradnja Županije, koja ima puno spremnih projekata i Ministarstva na svim projektima izgradnje županijskih luka, jako je dobra.“. - istaknuo je prilikom potpisa Sporazuma ministar Butković i rekao kako je ove godine Ministarstvo dodijelilo 53 milijuna kuna za cijelu Hrvatsku, a od čega se 20 milijuna kuna odnosi na projekte u Primorsko - goranskoj županiji.

Kako Novi Vinodolski ide krupnim koracima u izgradnji pomorske i turističke infrastrukture, istaknuo je na potpisivanju i župan Primorsko - goranske županije. “Županija je spremna s prostornim planovima i projektnom dokumentacijom, a ima potencijal kroz sustav upravljanja lučkih uprava u iznosu od 55 milijuna kuna koji uvijek može udružiti s Ministarstvom i sredstvima Europske unije.”. - rekao je župan Komadina.

Cilj ovih ulaganja, pojasnio je ministar Butković, daljnji je razvoj i modernizacija luka, koja će doprinijeti ukupnom razvoju obale i naseljenih otoka, kao i zadržavanju života na hrvatskim otocima. „Uz ova navedena ulaganja Ministarstva putem nacionalnih sredstava, po prvi puta nam se otvara i mogućnost korištenja EU sredstava za financiranje luka otvorenih za javni promet.“. - rekao je ministar Butković i dodao kako na području Primorsko-goranske županije postoje već četiri spremna projekta. „Natječaj ćemo objaviti uskoro, a 80 milijuna eura koliko imamo na raspolaganju koristit će se za projekte lučkih uprava usmjerenih na razvoj luka s ciljem integracije hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu te svladavanja ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast.“, zaključio je ministar Butković.

Potpisivanju Sporazuma i Ugovora druge faze rekonstrukcije luke otvorene za javni promet održanom u ponedjeljak u Klenovici, prisustvovali su i pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, Anđelko Petrinić,gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog, Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika, Tomislav Cvitković te dužnosnici drugih jedinica lokalne samouprave u Županiji.