Kod Umaga potonula talijanska jedrilica uslijed jakoga nevremena, posada spašena

Photo nsl w s-y HAVARIJA UMAG 30-7_13.JPG

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) u subotu, 27. srpnja 2013. godine u 16:15 sati zaprimila je dojavu o jedrilici „Passera Istriana“, talijanske zastave, koja se s poderanim jedrom i izvan kontrole posade na udaljenosti oko 500 metara od tvornice cementa u blizini Umaga, nošena udarima vjetra i velikim valovima približava obližnjim stijenama.

Akcija spašavanja posade i plovila koordinirana je sa Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom Pula, no zbog jakoga nevremena (udari vjetra do 100 km/sat, i valovi do pet metara visine) nije bilo moguće isploviti na poziciju, te se jedrilica nasukala na stijene na navedenoj poziciji.

Dva člana posade, talijanski državljani, netom prije nasukanja skočili su u more, te su velikim valovima unatoč uspjeli doplivati do obližnjeg lukobrana luke Umag, pri čemu su zadobili lakše ozljede u vidu ogrebotina po tijelu.

Jedrilica je ubrzo nakon nasukanja na stijene potpuno potonula, a zbog jakih udara valova trup i nadgrađe jedrilice pretrpjeli su znatna oštećenja. U trenutku nasukanja u jedrilici je bilo oko 15 litara dieselskoga goriva koje je počelo istjecati u more, no zbog nevremena nije bilo moguće postaviti zaštitne brane, te se čišćenju disperzantima pristupilo po stišavanju nevremena.

Vađenje brodice iz mora, organizirati će Lučka uprava Umag – Novigrad.

Istražne radnje o uzrocima nesreće su u tijeku, a o događaju je obaviješten i Talijanski konzulat radi reguliranja identifikacijske dokumentacije dvoje talijanskih državljana, budući su uslijed havarije ostali bez osobnih dokumenata, a isti su potrebni zbog provođenja istražnih radnji i službene zabilježbe o nesreći.