Austrijski ronioc utopio se kod Paklenih otoka

Photo hvar_pakleni-otoci2.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas je u 15 sati zaprimila dojavu o utopljeniku kod Paklenih otoka, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Split i postaja Pomorske policije Hvar, čiji službenici su poduzeli očevidne radnje o uzrocima ove nesreće.

Prema prikupljenim podatcima austrijski državljanin E. E. (rođen 1971. godine) danas nešto prije 15 sati prilikom pokušaja zarona na poziciji Mali Vodnjak, Pakleni otoci, utopio se iz za sada neutvrđenog razloga.

Djelatnici Pomorske policije Hvar temeljem izjava očevidaca izvijestili su kako je poginuli ronioc prilikom skoka u more sa svom ronilačkom opremom odmah po doskoku kratko vrijeme ostao plutati na površini mora, što su primjetili ostali ronioci na palubi motornog broda „Bodul“, kojim su isplovili u ronilačku turu, te su ga počeli dozivati no Austrijanac nije reagirao, da bi zatim naglo počeo tonuti prema dnu.

Ronioc koji je bio pripremljen za slijedeći zaron skočio je za Austrijancem ali ga nije ga uspio dostići, te se morao zaustaviti na dubini od oko 25 metara od površine odakle je drugom kolegi na većoj dubini signalizirao opasnost, te je ovaj preuzeo unesrećenog austrijanca pri samome dnu na oko 50 metara dubine, odakle ga je podigao do prvoga kolege, a ovaj ga je dalje izvukao do površine, a potom na ronilački brod gdje su započeli sa postupkom oživljavanja.

Zapovjednik „Bodula“ je odmah po potonuću ronioca pozivom osigurao brzo plovilo sa medicinskim osobljem iz Hvara radi hitnog prijevoza utopljenika na obalu, no medicinsko osoblje je dolaskom na ronilački brod nažalost konstatiralo smrt ronioca.

Pomorska policija iz Hvara obavlja očevid o uzrocima ove nesreće, te je sva oprema i dokumentacija uključno i izjave očeivdaca upućena na daljnje vještačenje.

Djelatnici nadležne Lučke ispostave Hvar utvrdili su kako je poginuli austrijski ronioc posjedovao sve potrebne dozvole za ronjenje, kao i dokaze o položenim ispitima za profesionalnog ronioca, a ronilački klub iz Hvara koji je organizirao ovu ronilačku turu također posjeduje sve potrebne dozvole za obavljanje djelatnosti, kao i motorni brod „Bodul“, koji je specijaliziran za transport i brigu o roniocima.

Tijekom 2014. godine ovo je treći smrtni slučaj ronioca, od kojih je dvoje ronioca poginulo roneći sa bocama, a jedan na dah, dok su u istome razdoblju smrtno stradale još tri osobe na hrvatskome dijelu nadzora Jadrana, od toga jedan surfer, jedan neplivač, i jedna osoba koja je pronađena mrtva u vlastitom plovilu.