Dva ribara spašena nedaleko Cresa po jakom nevremenu

Photo SAR_14.jpg

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je 1. ožujka u 00.10 sati poziv pogibelji od članova posade plovila nedaleko otoka Cresa, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Rijeka, odnosno nadležnom Lučkom ispostavom Cres pokrenula akciju traganja i spašavanja.

Odmah po zaprimljenoj dojavi djelatnici creške Ispostave isplovili su službenim plovilom prema dojavljenoj poziciji, a u akciju su poveli i jednoga službenika Pomorske policije Rijeka.

Tražena brodica sa dva člana posade primjećena je u 2 sata kako plovi pomoću pomoćnoga vanbrodskog motora na pozicji između uvale Pregrajena i rta Prestenice.

Djelatnici creške Ispostave nakon što su utvrdili da su oba člana posade neozlijeđena brodicu su prepratili do luke Porozina kamo su prisatli u 2.20 sati i obavili očevid kojim je utvrđeno da je brodica dužine 6 metara luke upisa Rijeka, u vlasništvu hrvatskoga državljanina koji je za upravljanje istom opunomoćio jednog od dva spašena člana posade, također hrvatski državljani, koji su 28. veljače isplovili iz Porozine u ribanje prema Velom Boku te su u 21.30 sati zbog kvara ostali bez pogonskog stroja snage 6.62 kW. Nakon što nisu uspjeli pokrenuti pomoćni pogonski stroj i uslijed jakih udara vjetra koji su ih nosili prema hridima istarskog poluotoka, odlučili su uputiti poziv pogibelji. Netom prije nego li su spašeni od strane djelatnika Lučke ispostave Cres uspjeli su pokrenuti pomoćni pogonski stroj, no svejedno su prepraćeni u luku Porozina zbog opasnosti od mogućega kvara pomoćnog pogonskoga stroja te stradavanja uslijed jakog nevremena na moru.

Tijekom trajanja ove akcije na moru su vladali vrlo nepovoljni vremenski uvjeti sa jakim udarima sjeveroistočnoga vjetra i valovima koji su dosezali u prosjeku 3 metra.

Nakon obavljenog očevida ova akcija uspješno je okončana u 3.45 sati.