Treća novogradnja u seriji, brod „Krk“ svečano priključen floti Jadrolinije

Photo nsl ana-lucija-zaninovic.jpg
U luci Valbiska na otoku Krku održana je svečanost primopredaje i krštenja novoizgrađenog Jadrolinijinog putničkog broda „Krk“, trećeg trajekta u seriji od četiri ista naručena od Jadrolinije u Uljanik Brodogradilištu.

Brod „Krk“ jedinstven je po tome što nema jednu, već dvije kume, hrvatske taekwondo olimpijke Anu i Luciju Zaninović koje su prisustvovale svečanosti i simbolično pustile brod u plovidbu riječima: „Brode, dajemo ti ime Krk i tebi i tvojoj posadi želimo mirno more i sigurnu plovidbu!“

Svečanosti su prisustvovali i predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, kap. Zvonimir Laurenčić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko - goranske županije, Nada Milošević, gradonačelnik Krka, Darijo Vasilić, gradonačelnik Cresa, Kristijan Jurjako, direktor Uljanik brodogradilišta, Silvan Kranjc, predsjednik Uprave Jadrolinije, Alan Klanac te ostali uvaženi uzvanici.

51. brod u bijeloj floti Jadrolinije namijenjen je prijevozu putnika i vozila na lokalnim trajektnim linijama, a svoje prve putnike prevesti će na liniji Valbiska - Merag pod zapovjedništvom kap. Damira Oparova.

M/T „Krk“ je ro - ro putnički brod, kapaciteta je 616 putnika i 145 osobnih vozila, ukupne dužine od 99,80 metara i širine 17,50 metara, kojega pogone četiri motora snage 4 x 442 kW, što ovome trajektu omogućuje plovidbu do najveće brzine od 12,5 čvorova. M/T „Krk“ opremljen je hidrauličnim rampama za ukrcaj i iskrcaj vozila, a u odnosu na brodove s pomičnim palubicama, garaža ispod glavne palube kapaciteta je 34 vozila, što omogućuje brži ukrcaj i iskrcaj čime se logistički povećava učinkovitost broda.

Uz pozitivan ekonomski i ekološki aspekt novogradnje, zadovoljeni su i maksimalni standardi sigurnosti.

Od dodatnih pogodnosti za putnike trajekt Krk posjeduje klimatizirani salon modernog interijera kapaciteta 322 putnika, te je također, kao i drugi brodovi iz ove serije, prilagođen osobama s invaliditetom kojima su na raspolaganju pristupne rampe za prolaz stepenicama do salona te posebne sanitarije na glavnoj palubi.