Potraga u području ZERP-a za nestalom članicom stranog putničkog broda

Photo SAR ms Galia 7_12.jpg
Koordinirana potražna akcija u širem području ZERP-a za nestalom ženskom osobom, članicom posade putničkog broda 'Musica', do danas nije rezultirala pronalaskom.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanmje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je u ponedjeljak, 19. lipnja u 03.45 sati dojavu talijanskih kolega iz MRCC Roma, o nestanku ženske osobe koja je, najvjerojatnije, pala u more sa palube putničkog broda m/b Musica, talijanske zastave. Obzurom da je nestanak prijavljen dok je brod plovio hrvatskim morem u području ZERP-a, MRCC Rijeka pokrenula je koordiniranu potražnu akciju u suradnji sa Oblanon stražom RH, čija flota nadzire i navedeno područje.

Temeljem podataka razmjenjenih u službenoj komunikaciji sa zapovjedništvom m/b Musica i talijsnkim MRCC Roma, nestala ženska osoba (rođena 1981. godine), brazilska je državljanka i članica posade putničkog broda, koja je posljednji puta viđena 18. lipnja oko 17.00 sati, nedugo nakon isplovljavanja broda iz venecijanske luke, dok je njezin nestanak primjećen oko 23.40 sati, nakon čega je uslijedila pretraga broda. Kako pretragom nestala nije pronađena, zapovjednik broda je 19. lipnja u 03.40 sati ujutro uputio dojavu o nestaloj osobi u moru.

Slijedom zaprimljene dojave MRCC Rijeka putem obalnih radio postaja uputila je u emitiranje poruku hitnosti (PAN – PAN) za pojačanim motrenjem za nestalom osobom prema svim sudionicima u pomorskom prometu u području traganja. Obzirom da se područje traganja najvećim dijelom nalazi u području ZERP-a, u akciju je angažiran patrolni brod Obalne straže RH koji je pretražio područje plovidbe putničkog broda. U potragu je također angažiran i zrakoplov Obalne straže RH, tipa 'Pilatus' koji je tijekom jučerašnjeg dana obavio zračnu potragu za nestalom, nažalost bez rezultata.

O nestanku članice posade putničkog broda obaviještene su i sve lučke kapetanije i postaje Pomorske policije, a budući da do danas potraga nije rezultirala pronalaskom tijekom dana će se odlučiti o daljnjem intenzitetu potrage, odnosno, o nastavku traganja u okviru nadzora sigurnosti plovidbe lučkih kapetanija.