Organizirana hitna medicinska evakuacija za člana posade sa motornoga broda u pulsku bolnicu

Photo faz-cnl.JPG
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavnja na moru (MRCC Rijeka) u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Pula, organizirala je akciju hitne medicinske evakuacije pacijenta sa broda, nakon zaprimljenoga poziva u pomoć jutros u 9.55 sati.

Poziv prema nadležnoj Kapetaniji uputio je zapovjednik motornoga broda „Salona“, zastave  St. Vincent and Grenadine, u vlasništvu Solinske plovidbe d.o.o. iz Splita, koji se u trenutku poziva nalazio na sidrištu u Fažanskome kanalu, na poziciji pet nautičkih milja južno od svjetionika Porer, dok je pacijent na brodu ujedno je i član posade N. D. (rođen 1952.), za kojega su zatražili hitnu medicinsku evakuaciju s broda na bolničko liječenje.

U vremenu dojave najbliže poziciji sa koje je upućen poziv u pomoć nalazilo se plovilo Pomorske policije Pula, te je isto upućeno u smjeru pozicije poziva u pomoć, a ujedno je kontaktiran i „Istra Pilot“ odakle su angažirali svoje plovilo sa inspektorom LK Pula na palubi, koje se također uputilo prema poziciji dojave, u slučaju da se ukaže potreba da se brod dovede na privezište u pulsku luku kako bi se bolesnik sigurno iskrcao.

U 11 sati izvršen je prekrcaj pacijenta sa m/b „Salona“ na policijsku brodicu kojom je prevežen u Marinu Veruda, odakle je u 11.15 pacijenta preuzela ekipa Hitne medicinske pomoći Županijske bolnice Pula u daljnji postupak, čime je ova akcija završena.