Pomorska škola Bakar realizirala EU projekt i unaprijedila nastavu budućim pomorcima

Photo nsl MPPI-PS BAKAR 16-9_13.jpg
U Pomorskoj školi Bakar jučer su predstavljeni rezultati projekta „Od obrazovanja do zapošljavanja kroz modernizaciju kurikuluma pomorskih strukovnih škola“ koji je u vrijednosti od 211.109 tisuća eura financiran od strane Europske unije u okviru programa predprisutne pomoći Republici Hrvatskoj namijenjenog obrazovanju.

Projekt je pokrenut u cilju razvijanja novih načina obrazovanja koji će značajno povećati konkurentnost učenika i olakšati im ulazak na tržište rada. Nositelj projekta je Pomorska škola Bakar u suradnji sa Srednjom školom Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, a partneri na ovom projektu su i Hrvatska udruga poslodavaca te Sindikat pomoraca Hrvatske.

Projekt je započeo  22. rujna 2012. godine, a završetak aktivnosti predviđen je za 21. rujna 2013. godine. U okviru projekta su dvije učionice opremljene novom informatičkom opremom, jedna u Bakru sa 14 računala i druga u Malom Lošinju također sa 14 računala, te je razvijen sustav za upravljanje učenjem na daljinu (LMS) koji omogućuje pregled novosti u obrazovanju pomoraca ili ponavljanje prethodno stečenog znanja s bilo kojeg dijela svijeta na kojem se pomorci nalaze.

Tijekom projekta održano je i dodatno osposobljavanje nastavnika za održavanje fakultativne nastave učenika završnih razreda, kao i edukacija za izradu digitalnih edukativnih materijala za LMS. Nakon toga provedena je i edukacija učenika, a pohađalo ju je 30 učenika iz Bakra i 15 učenika iz Malog Lošinja koji su nakon položenih ispita po završetku školovanja dobili i potvrdnice. Dodatne edukacija odnosi se na Siguran rad na tankerima i Siguran rad na RO-RO i putničkim brodovima čime se postižu bolji uvjeti u zapošljavanju pomoraca.

Na predstavljanju su sudjelovali Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole u Bakru, koji je predstavio rezultate projekta i prof. Jelena Bralić ravnateljica Srednje škole Ambroza Haračića koja je istaknula ciljeve projekta.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Nenad Seifert naglasio je važnost usklađivanja školskih programa sa tržištem rada. Nazočnima  su se obratili i Danilo Prestint, predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Darko Belović, voditelj Odjela za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Jasna Blažević, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije i Tomislav Dundović, zamjenik gradonačelnika Bakra.

Predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Branimir Belančić Farkaš istaknuo je da su hrvatske svjedodžbe i naši pomorci priznati i cijenjeni u cijelom svijetu, te je osnovni zadatak pomorskih škola i pomorskih fakulteta u prvom redu priprema učenika odnosno studenata na udovoljavanje najsloženijim zahtjevima suvremenog pomorstva, prilagođenog globalnom tržištu, čemu doprinosi i ovaj projekt.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i dalje će nastaviti pomagati učenicima pomorskih škola i studentima pomorskih fakulteta dodjelom stipendija, a razmatraju se mogućnosti  za poticanje ukrcavanja pomoraca bez iskustva putem subvencioniranja doprinosa za obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

FOTOGALERIJA