Ozlijeđeni dječak sinoć hitno medicinski transportiran u Lopar

Photo 1 LK RI brod 7_12.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavnja na moru (MRCC Rijeka) sinoć u 20.40 sati putem Županijskoga dojavnog centra 112 zaprimila je zahtjev Hitne medicinske pomoći Rijeka za organiziranje hitnoga medicinskog transporta ozlijeđenoga djeteta sa otoka Sveti Grgur.

Središnjica je po dojavi pokrenula akciju spašavanja u koordinaciji sa nadležnom Lučkom ispostavom Lopar, te su se prema dojavljenoj poziciji odmah uputili djelatnici Ispostave službenim plovilom kojim su prevezli i dežurnu mjesnu liječnicu, o čemu je obaviještena Hitna medicinska pomoć Rijeka čiji djelatnici su bili u pripravnost za prijem pacijenta u Baškoj.

Dolaskom na Sv. Grgur u 21.25 sati djelatnici loparske Ispostave utvrdili su prema izjavi liječnice da je ozlijeđen diječak B.S. (rođen 2004. godine), hrvatski državljanin koji je pretrpio ubod ose zbog čega je nastupila iznimno jaka alergijska reakcija sa povremenim gubitcima svijesti.

Kako su tijekom sinoćne akcije bili izrazito nepovoljni plovidbeni uvjeti na moru, a u Senjskim Vratima trajali su olujni udari bure, promijenjen je plan puta, te je dječak nakon primitka terapije umjesto u Bašku prevezen u luku Lopar kamo su pristali u 22.00 sata. Pacijenta su po iskrcaju preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći u daljnje medicinsko postupanje, a budući da je zdravstveno stanje maloga pacijenta srećom već bilo stabilnije zadržan je u loparskome Domu zdravlja, čime je ova akcija uspješno okončana.