Dva nasukanja u zadarskom akvatoriju, u okviru redovnog nadzora sigurnosti plovidbe prekršiteljima naplaćeno 8,300.00 kuna kazni

Photo SAR_14.jpg
Tijekom jutra dogodile su se dvije manje pomorske nezgode prilikom nasukanja jedrilica u kod otoka Mauna, odnosno Ista.

Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture zaprimilo je tijekom dana Izvještaj Lučke kapetanije Zadar o nasukanju jedrilice na jugozapadnome dijelu otoka Mauna.

Djelatnici zadarske Kapetanije zaprimili su jutros u 02.43 sati dojavu austrijskoga skippera S.F. koji je dojavio nasukanje jedrilicom dužine 9 metara na poziciji jugozapadna strana otoka Mauna. U trenutku nasukanja na jedrilici je uz skippera bila još jedan član posade, nitko nije ozlijeđen te je prema njima upućeno specijalizirano plovilo za pružanje komercijalne pomoći povilima i osobama na moru.

Na poziciji je utvrđeno nasukanje jedrilice cijelom dužinom na obalu otoka te je postupak odsukanja i eventualnoga teglja organiziran tijekom današnjega dana. Netom prije i u trenutku nasukanja zabnilježeni su nepovovljni vremenski uvjeti na moru, dok na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Obavijest o drugoj pomorskoj nezgodi djelatnici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su jutros u 03.55 sati posredstvom Pomorske policije Zadar.

Prema prikupljenim podatcima djelatnici LK Zadar izvjestili su o nasukanju charterirane jedrilice naziva „Aleta“, luke upisa Punat sa dvoje članova posade u uvali Kosirača, otok Ist.

Nasukanje se dogodilo najvjerojatnije uslijed vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta. Jedrilici je prilikom nasukanja oštećen trup ispod razine mora te je zabilježen manje naplavljivanje. Članovi posade, oboje nizozemski državljani, prošli su bez ozljeda te su zbrinuti od strane mještana Ista, koji su također osigurali jedrilicu od potonuća.

Onečišćenja mora na poziciji nasukanja nema, a komercijalno odsukavanje jedrilice obaviti će se do kraja današnjega dana.

NADZOR SIGURNSTI PLOVIDBE – LK ZADAR / LI SALI / LI BIOGRAD N.M.
Djelatnici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o rezultatima redovnoga nadzora sigurnosti plovidbe na području Lučke Ispostave Sali, gdje je tijekom srijede, 13. srpnja obavljen nadzor nad 22 plovila te je naplaćeno 3,300.00 HRK kazni zbog utvrđenih pomorskih prekršaja.

Također, donesena su i naplaćena četiri Prekršajna naloga kao i tri Mandatne kazne, a kao najučestaliji prekršaji utvrđeni su glisiranje u nedopuštenom pojasu na manje od 300 metara od obale, dok su mandatne kazne izrečene zbog ne posjedovanja dozvola za upravljanje brodicom, na brodici, a jedan prekršajni nalog izdan je zapovjedniku strane jahte zbog nevijanja Hrvatske zastave.

Obavljenim nadzorom najvećim dijelom obuhvaćen je dio akvatorija unutar područja nadzora sigurnosti plovidbe Lučke ispostave Sali, uključujući prolaze Vela i Mala Proversa u Parku prirode Telašćica gdje se ujedno bilježi i najgušći pomorski promet na ovom području.

U isto vrijeme su djelatnici Lučke ispostave Biograd n/m u koordinaciji sa djelaticima Lučke kapetanije Zadar službenim plovilima obavili redovni inspekcijski nadzor sigurnosti plovidbe u Pašmanskom kanalu gdje su temeljem utvrđenih prekršaja izdna i naplaćena četiri prekršajna naloga u iznosu od 5,000.00 HRK zbog nepropisnog glisiranja te neishođene potvrde o dolasku i boravku stranih brodica i jahti u Republici Hrvatskoj.

Tijekom obavljanja inspekcijskog nadzora Kapetani saljske i biogradske ispostave u smislu prevencije pomorskih nesreća i nezgoda sudionike u pomorskom prometu upozorili su na prognozu nepovoljnih vremenskih uvjeta koja je izdana za predstojeće dane ovoga tjedna.

Do kraja tjedna na području svih ispostava zadarske Lučke kapetanije obavljati će se redovan i po potrebi pojačani nadzor sigurnosti plovidbe.