U Ministarstvu održana radionica projekta „Danube Skills“

Photo nsl dtMMK-UPL 17-5_17.JPG
Danas je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održana nacionalna radionica projekta „Danube Skills“.

Radionicu je organizirao Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a na njoj su osim predstavnika akademske zajednice, sudjelovali i sudionici iz nadležnih Uprava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, izaslanik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save te drugi lokalni, regionalni i nacionalni dionici. Radionica je organizirana u okviru programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014.-2020.

Na početku skupa sudionicima radionice se obratila državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac koja je u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pozdravila okupljene te svima zaželjela puno uspjeha na radu. Pritom je istaknula ulogu koju razvoj unutarnjih plovnih putova ima za unaprjeđenje i poboljšanje ukupne prometne slike u Republici Hrvatskoj.

„Unutarnja plovidba jedan je od ekološki najprihvatljivijih oblika prometa, a resorno Ministarstvo donošenjem novih strateških odrednica i izgradnjom prateće lučke infrastrukture intenzivno radi na njezinom razvoju. Ministarstvo pritom posebnu pozornost pridaje obilježavanju plovnih putova,  te podizanju ukupnog stupnja sigurnosti na unutarnjim plovnim putovima.

Današnja radionica doprinos je izgradnji jednog efikasnijeg i administrativno jednostavnijeg sustava“, istaknula je državna tajnica Markovčić Kostelac.

Podsjetimo kako su središnje teme radionice bile predložene izmjene Direktive Europskog parlamenta i vijeća o priznavanju stručnih kvalifikacija u unutarnjoj plovidbi, te novine u pogledu odredbi o osposobljavanju za prijevoz i rukovanje opasnim tvarima u unutarnjoj plovidbi – ADN, a na skupu su predstavljena i nacionalna iskustva u dijelu stručnog osposobljavanja brodaraca unutarnje plovidbe.