Nastavak potrage za nestalim nautičarem / tijekom noći brojne nezgode uzrokovane nevremenom u splitskom akvatoriju

Photo Dance LK DU_12.jpg
Tijekom jutra resorno Ministarstvo zaprimilo je izvještaje Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o nastavku opsežne koordinirane potražne akcije prema nestaloj muškoj osobi u moru nedaleko Visa, kao i o brojnim zabilježenim pomorskim nezgodama srednjeg i nižeg značaja, a koje su uzrokovane jakim nevremenom u splitskom i dubrovačkom akvatoriju.

Službenici MRCC Rijeka jutros su izvijestili o nastavku intenzivne potrage za nestalim nautičarem N.Dž. (rođen 1956. godine), državljanin Kraljevine Nizozemske, koji je jučer pao u more tijekom plovidbe charteriranom jedrilicom „Anja“, dužine 11 metara, hrvatske zastave, a prema izjavi druge (i jedine) članice posade, V.B. (rođena 1967. godine), državljanka Republike Hrvatske, nesreća se dogodila jučer, 12. kolovoza oko 14.30 sati kada je nestalog nautičara, u trenutku dok je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice, udarilo jedro i odbacilo sa palube u more nedaleko otoka Visa. Njegova suputnica dobacila mu je kolut za spašavanje obzirom da po jakom nevremenu nautičar nije uspijevao doplivati do jedrilice, koja je nastavila plutati bez nadzora po izrazito valovitom moru. Članica posade pomoć je uspjela dozvati oko 2 sata nakon nesretnog događaja jer joj je mobilni uređaj bio izvan mrežne pokrivenosti.

Od 16.45 sati, kada je započela potraga, MRCC Rijeka je koordinirala uz pomorsku potragu i zračne jedinice, helikopter i zrakoplov tipa 'Pilatus' iz sastava Obalne straže RH.

Sinoć nakon neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice „Anja“ helikopterom Obalne straže RH, službenici Lučke kapetanije Split u 20.25 sati uspjeli su doploviti do jedrilice „Anja“, koju su uhvatili u tegalj i proslijedili u Maslinicu, gdje je u 22.00 sata jedrilica sigurno vezana, a jedina članica posade neozlijeđena iskrcana na obalu (zbog visokih valova i jakih udara vjetra nije bilo moguće obaviti evakuaciju osobe sa jedrilice na brodicu LK Split, odnosno, nešto ranije na helikopter OSRH).

Budući da se nepovoljni vremenski uvjeti na moru u području potrage nisu popravili te zbog smanjene vidljivosti, MRCC Rijeka u 20.45 sati prema svih sudionicima u potražnoj akciji oglasila je privremeni prekid potrage i sve jedinice su upućene na smjenu posada i obnovu zaliha do nastavka potrage, uz zahvalu na pomoći civilnim jedinicma, posadi tankera „Astella“, zastave Republike Francuske i hrvatskoj ribarici „Marc“, koji su nastavili daljnju plovidbu.

Intenzivnu koordiniranu potragu temeljem pripremljenoga Plana traganja MRCC Rijeka nastavila je jutros, 13. kolovoza u 02.30 sati angažiranjem broda Obalne straže RH, „Faust Vrančić“, koji je isplovio iz splitske ratne luke Lora, a nedugo potom u potragu su se priključile brodice LK Split sa nekoliko pripadajućih lučkih ispostava i LK Šibenik, uz dva plovila Pomorske policije Split, dok je zračna potraga nastavljena u 06.25 sati uključivanjem helikoptera i zrakoplov tipa 'Pilatus', iz sastava OSRH.

Potraga je za sada bez rezultata.

DRUGI DOGAĐAJI U NOĆI 12./13.08.2017.
U 23.10 sata predstavnik chartera iz marine Kaštela javlja da njihova jedrilica „Podkamenica“ ima prodor mora u luci Hvar, o čemu je MRCC Rijeka obavijestila LK Split čiji službenici su preuzeli slučaj u suradnji sa nadležnom LI Hvar te su naknadno javili da je jedrilica na sigurnom vezu, gdje su upućeni pirapdnici JVP Hvar i djelatnici komercijalne spasilačke tvrtke SaeHelp. Službenici LI Hvar obavili očevid, nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora.

Noćas u 01.35 sati posredstvom ŽC 112 Split uspostavljena komunikacija MRCC Rijeka sa jedrilicom „Bevanda“ dužine 14 metara, hrvatski charter na kojoj se nalazilo 10 osoba, svi državljani Republike Italije. Posada jedrilice prijavila je opasnost od nasukanja uslijed otrgnuća sidra u uvali Prihonja, sjeverna strana otoka Korčule o čemu su obaviješteni službenici LK Dubrovnik, odnosno, nadležne LI Vela Luka te Charter i komercijalna spasilačka tvrtka SeaHelp, obzirom da raspoloživa brodica LI Vela Luka nije mogla obaviti tegalj jedrilice po lošem vremenu budući da su talijanski državljani odbili napustiti jedrilicu te su naknadno uzeti u tegalj plovilom tvrtke SeaHelp i dotegljeni u Vela Luku, kamo su pristali jutros u 04.30 sati.

Slijedeći slučaj otrgnuća plovila sa sidra prijavljen je rano jutros u 03.05 sati posredstvom Obalne radio posataje ORP Dubrovnikradio, kada je MRCC Rijeka uspostavila komunikaciju sa posadom jedrilice “Escape“, koja se nalazila kod Cavtata. Budući da ih je tramontana odnijela sa sidra u uvalu Tiha, koja je prirodno zaštićena pješčana uvala obaviješteni su da im prijeti 'meko' nasukanje ukoliko ne uspiju ponovno sidrenje do dolaska pomoći, o čemu je obaviještena LK Dubrovnik čiji službenici su isplovili prema jedrilici te su istovremeno angažirali plovilo komercijalne spasilačke tvrtke EmergenSea, obzirom na plićinu pozicije, no u 04.30 sati, posada jedrilice „Escape“ javlja da im je pomogla druga brodica te da su ponovno usidreni, čime je akcija okončana.

Obavijest o poduzetoj spasilačkoj slijedom zaprimljenog poziva pogibelji u MRCC Rijeka dojavili su službenici LK Dubrovnik. Naime, jutros u 05.40 sati službenici Pomorske policije na poziciji u blizini otoka Šipan iz mora su spasili 7 neozlijeđenih osoba. Njihovo plovilo, gliser hrvatske zastave ubrzano je primao more te ga je od potapanja spasila druga privatna brodica, čija posada je havarirani i tonući gliser uzela u tegalj i nasukala ga na obalu Lopuda. Službenici LK Dubrovnik u komunikaciji sa policijskim službenicima prenijeli su obavijest da je svih sedam članova posade havariranog glisera zbrinuto i nitko nije ozlijeđen, dok je očevidom na poziciji nasukanja utvrđeno da gliser ne predstavlja opasnost za plovidbu drugim sudionicima u pomorskom prometu, nema onečišćenja mora i morskog okoliša te je vlasniku izdan nalog za komercijalno odsukavanje.